2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Országos műszaki-technikai közgyűjtemény alakulhat

2007. szeptember 7. 09:00

Az Országos Műszaki Múzeum és a Közlekedési Múzeum integrációját tervezi a szaktárca; az összevonás célja, hogy létrejöjjön egy nagy országos műszaki-technikai közgyűjtemény.

A főigazgató, aki az Országos Műszaki Múzeumot 2004 óta, a Közlekedési Múzeumot pedig ez év július 1-jétől vezeti, elmondta, hogy egyik fő feladata a két intézmény integrációjának előkészítése. Az összevonás célja, hogy Magyarországon egy olyan nagy, nemzeti műszaki-technikai múzeum jöjjön létre, amely rangban felveszi a versenyt a többi nagy, egy-egy terület bemutatására szakosodott országos közgyűjteménnyel.

Az összevonás erőegyesítésként fogható fel - tette hozzá a főigazgató, aki azt is elmondta, hogy egyelőre nem költözik egy épületbe a két intézmény, ugyanakkor elképzelhető, hogy a későbbiekben európai uniós források bevonásával egy új épület adjon otthont a gyűjteményeknek. Az intézmények költségvetését is egységesíteni fogja a szaktárca, emellett a tervek szerint közös név alatt működnek majd - mutatott rá a főigazgató, megjegyezve, hogy az országos múzeumok összevonására a múzeumi törvény módosításával kerülhet sor.

Az integráció első lépéseként a tevékenységi területeket hangoljuk össze, a gazdaságitól kezdve a tudományos munkáig - közölte Kócziánné Szentpéteri Erzsébet. Mint kiemelte, céljuk, hogy gazdagabb programokat tudjanak nyújtani a látogatóknak. Tájékoztatása szerint a jövőben több közös kiállítást is terveznek. Ennek jegyében megpróbálnak még több területet felszabadítani a Közlekedési Múzeumban, ahol időszaki kiállításokon mutatják be az Országos Műszaki Múzeum tanulmánytárában megbúvó kincseket.

A múzeum felkérést kapott arra is, hogy bekapcsolódjon a 2008-as reneszánsz év eseményeibe - említette a tervek között a főigazgató, magyarázatként hozzátéve: sokan nem is gondolnák, hogy műszaki, technikai szempontból érdekes lehet a reneszánsz év, pedig egyebek mellett a magyar kocsi feltalálása is Mátyás király uralkodásának idejéhez köthető.

Tájékoztatása szerint a Közlekedési Múzeum következő, szeptember 14-én nyíló kiállítása már az integráció jegyében, az Országos Műszaki Múzeum csereprogramjának keretében jön létre: A tűz mozgatóereje címmel a hőerőgépek három évszázadát bemutató tárlatra a Zágrábi Műszaki Múzeum gyűjteményéből kapják kölcsön a kiállítási tárgyakat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár