2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pozitív példa lehet a világörökséggé vált szerb palota

2007. augusztus 6. 13:00

Az UNESCO döntése Romuliana Világörökségi Listára történő felvételéről felkeltette a reményt, hogy Szerbia a jövőben nagyobb felelősséget vállal majd kulturális öröksége iránt.

Védelem a kincsvadászoktól

Az UNESCO július elején Wellingtonban (Új-Zéland) megtartott ülésén jelentették be, hogy a Zajecártól 11 km-re keletre fekvő történelmi emlék `Gamzigrad - Romuliana, Galerius palotája` néven kerül fel a listára. Az évtizedekig tartó rossz gazdálkodás után a császári palota végre méltó helyére kerülhet Szerbia és a Balkán turisztikai térképén.

Gaius Valerius Galerius Maximianus (297-311) császár, aki Diocletianus császár veje volt, palotáját apósa Splitben (Horvátország) épített rezidenciája közelében emeltette. Galerius Dacia Aureliana római provinciában született, a palota pedig anyjáról, Romuláról kapta a nevét. A Romuliana 6,5 hektáron terül el, körben mintegy 20 toronyból álló védelmi rendszer szegélyezi. A falakon belül csarnokok, átriumok, fürdők, színes padlómozaikok, márványtáblák, bíborvörös gránitból és a Peloponnészoszi-félszigetről származó zöld porfírból készült szobrok maradványai találhatók.

Az építmény igazi szerepének megfejtése Dragoszlav Srejovic régész érdeme, aki az 1970-es évektől két évtizeden át próbálta meggyőzni a világot arról, hogy a Romuliana nem csupán egy "castrum" vagy katonai tábor, ahogy addig gondolták, hanem császári palota. Az áttörés 1984-ben következett be, amikor Srejovic egy feliratot talált a palota nevével: Felix Romuliana. 1993-ban pedig felfedeztek egy drága egyiptomi porfírból készült domborművet, amely a császár fejét ábrázolta. Srejovic egy évtizeddel ezelőtt meghalt, de munkáját a következő nemzedékekre hagyta.

Az UNESCO döntésével Szerbiának mostantól a történelmi emlékek védelmére, helyreállítására és megőrzésére vonatkozó nemzetközi szabályokat kell alkalmaznia a palotára. A Romuliana megőrzéséért és helyreállításáért felelős Branislava Stojkovic Pavelka szerint most az a legfontosabb feladat, hogy Zajecar lépéseket tegyen a terület biztosítása érdekében. Meg kell venni a palota körüli mintegy 10 hektáros területet, és meg kell óvni a helyszínt a kincsvadászok tevékenységétől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár