2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útrakelt a rekonstruált viking hajó

2007. július 4. 10:00

Elindult a dániai Roskilde kikötőjéből Dublinba a vikingek egy rekonstruált hajója, hogy bejárja a rettegett északi törzsek 1000 évvel ezelőtti írországi rablóhadjáratának útvonalát.

A háromszáz tölgyfából ácsolt, 30 méter hosszú, 4 méter széles, egyetlen szögletes vitorlával felszerelt Havhingsten fra Glendalough (Glenadlough-i Tengeri Paripa) a legnagyobb eddig rekonstruált viking hajó. Kilencszáz tengeri mérföldet megtéve, negyvennégy nap után érkezik meg Írországba, ahol az eredetijét 1040-ben Glendalough erdejében megépítették.

A hajó legénysége részt vett az angolszászok és a normannok közötti összecsapásokban 1050 és 1060 között, amikor számos dán viking élt Írországban. A hajó Roskilde kikötőjében süllyedt el négy másik vízi járművel együtt a 11. század végén, amikor a dán partokat védelmezte a norvég vikingek ellen. Roskilde jelentős viking kereskedelmi és politikai központ volt a 9. és 12. század között.

A tölgyfa hajótörzset 1962-ben találták meg. A 25 tonnás hajó újjáépítése a roskildei viking hajómúzeum műhelyeiben 2000-ben kezdődött meg és négy évig tartott. A munkában részt vettek Feröer-szigeteki, norvégiai és Aland-szigeteki hajógyárak is, ugyanolyan módszerekkel, mint hajdan a vikingek. A szerszámokat is vikingek által használtak mintájára gyártották le.

A tesztek idején a Havhingsten fra Glendalough 10 csomós maximális sebességet ért el. Motorral nincs felszerelve, és az evezősöket csak a kikötőkben való kényes manőverekhez veszik igénybe. A viking időktől eltérően van viszont radarja, műholdas antennája és más modern navigációs műszere.

A 65, 16-64 év közötti legénység, közöttük húsz nő, négyórás őrségben váltja egymást, és spártai körülmények között teszi meg az utat. A viking hajót minden eshetőségre készen mentőhajó követi, és nagy ünnepségekkel várják augusztus 14-re Dublinba.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár