2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új dokumentumok Anna Frank családjáról

2007. június 27. 10:00

Több mint 25 ezer, eddig ismeretlen levelet, fotót és más családi dokumentumot adott át hétfőn az amszterdami Anna Frank-háznak a család egy tagja.

Az adományozó a második világháború alatt 15 évesen koncentrációs táborban elhunyt Anna Frank unokatestvére, a 82 éves Bernhard Elias. Évtizedekig svájci háza padlásán őrizte a dokumentumokat, mielőtt úgy döntött, hogy - tartós megőrzésre - a múzeum rendelkezésére bocsátja azokat.

"Nagyon megindító pillanat ez számomra"
- mondta Elias, amikor a dokumentumok listáját átadta a múzeum igazgatójának. Az adományozás egybeesik Anna Frank naplója első publikálásának 60. évfordulójával.

Anna Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították volna a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket a háborút túlélő édesapja adta ki 1947-ben.

A szakértők azt remélik, hogy a most felbukkant dokumentumok segítségével többet megtudhatnak a családról és arról a több mint kétéves időszakról, amelyet a náci üldözés elől bujkálva egy amszterdami rejtekhelyen töltöttek, mielőtt megtalálták és elhurcolták őket.

A gyűjtemény része lett egyebek mellett egy 1945-ös levél, amelyben Anna apja megírja édesanyjának - Anna nagyanyjának -, hogy lányai és felesége meghalt a koncentrációs táborban. Az 1890-es években a családról akkori lakóhelyén, Frankfurt am Mainban készült fényképek is kerültek elő a padlásról.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár