2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kamaszszerelemről írt a lengyel Anne Frank

2007. június 7. 10:00

Hatvan évig őrizte egy lengyel asszony gyermekkori barátnője naplóját, amelyet akkor bízott rá, mielőtt a nácik Auschwitzba hurcolták volna egy közeli város gettójából.

A kézzel írt feljegyzéseket az asszony a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek ajándékozta. "Az az érzésem, hogy utoljára írok. Folyik a zsidók (összefogdosása) a városban. Nem szabad kimennem és megőrülök, a saját házam a börtönöm" - írta 1943. február 20-án Rutka Laskier 14 éves lengyel kislány, aki családjával együtt a lengyelországi Bedzin település zsidó gettójában élt, majd az egész családot Auschwitzba deportálták. Sorsa kísértetiesen hasonlít a vele egykorú holland Anna Frankéhoz, akinek naplója az egész világot megrendítette.

Rutka a padlódeszka alá dugta naplóját, mielőtt elhurcolták volna. A rejtekhelyet korábban elárulta a barátnőjének, Stanislawa Sapinskának, akit megkért, hogy a háború után keresse meg a naplót. Sapinska jól ismerte a házat, mert mielőtt a nácik elkobozták volna a gettó számára, az ő családjáé volt. A gyerekek úgy ismerkedtek össze, hogy Sapinska apja a megszállás alatt rendszeresen felkereste régi otthonát, s gyakran magával vitte a lányát is. "Azt akarta, hogy a híradás fennmaradjon, akkor is, ha ő nem marad életben, a világ ismerje meg a zsidók szenvedéseit" - nyilatkozta Jeruzsálemben a hűséges barátnő.

Sapinska 60 évig nagy becsben tartva őrizgette az útmutatás szerint fellelt naplót, s ma sem sajnálja, hogy csak két éve, unokaöccse unszolására állt vele a nyilvánosság elé: "(Megtartottam magamnak), mert becses emlék, sokszor olvasgattam" - magyarázta a 82 éves asszony. A lengyelül írt feljegyzések a kamaszlányban ébredező első szerelemről, a halálról, a gettó mindennapi életéről szólnak.

A jeruzsálemi intézet korábban százával gyűjtötte a náci népirtás korszakában zsidók által írt naplókat. Laskier 60 oldalas eredeti szövege idén jelent meg nyomtatásban, s most elkészült az angol és a héber fordítás is. A holokauszt kutatásával foglalkozó Jad Vasem Intézet szóvivője elmondta, hogy Rutkát feltehetően azonnal megölték a nácik, amint 1943 augusztusában megérkezett a hírhedt koncentrációs táborba.

A haláltábort egyedül az apa élte túl, aki sohasem beszélt a történtekről. 1986-ban hunyt el Izraelben, ahol kiszabadulása után telepedett le, s új családot alapított.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár