2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Watergate lett a politikai botrányok névadója

2007. június 18. 15:00

Impeachment és elnöki kegyelem

Nixon megpróbálta késleltetni a szalagok kiadását és leváltatni az eljáró ügyészt, de a közfelháborodás hatására visszakoznia kellett. Végül a Legfelsőbb Bíróság közbelépése után mintegy 3700 órányi hangfelvételt és 44 millió írott lapot foglaltak le az elnöki dokumentációból, de az is kiderült, hogy bizonyos különösen kompromittáló részeket addigra már letöröltek.

A képviselőház 1974 július végén három olyan vétségben - hatalommal való visszaélés, az igazságszolgáltatás akadályozása és idézések átvételének megtagadása - találta az elnököt vétkesnek, amelyért leváltható lett volna, s biztos volt, hogy a szenátus vád alá fogja helyezni és megindítja a felmentéséhez vezető eljárást (impeachment). Nixon ezt már nem várta be: 1974. augusztus 8-án este televíziós beszédben bejelentette, hogy másnapi hatállyal lemond tisztségéről. Utóda Gerald Ford lett, aki aztán szeptemberben elnöki kegyelemben részesítette őt (az ex-elnök távozásával ugyan az impeachment okafogyottá vált, de még fenyegette a bűnvádi eljárás).

A betöréssel összefüggésben álló cselekményekért 63 személy ellen emeltek vádat és 54-et el is ítéltek. Közülük 21-ről bizonyosodott be, hogy a Fehér Ház munkatársa vagy a Nixon újraválasztásán dolgozó bizottság tagja volt, s vagy maga is részt vett a betörésben, vagy legalábbis tudott arról.

Búcsú a Fehér Háztól

A Watergate-ügy furcsa jogi folyománya, hogy - miután már nem kellett tartania az ellene indítandó bűnvádi eljárástól - Nixon pert indított az állam ellen. Kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a Fehér Házban lefoglalt magnószalagok tartalmát és kártérítést követelt arra hivatkozva, hogy az elkobzott anyag az ő személyes tulajdonát képezi. 2000 júniusában a washingtoni területi bíróság helyt adott az 1994 áprilisában, 81 éves korában elhunyt egykori elnök követelésének és örököseinek 18 millió dollár kártérítést ítélt meg.

A Watergate szó azóta jelképpé vált. Forgattak róla filmet, ihletett regényt és popdalokat, számos későbbi botrányt is erről kereszteltek el. Magyarországon például az újonnan alakult ellenzéki pártok lehallgatása nyomán 1989-ben kirobbant botrányt is Dunagate néven emlegették.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár