2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit kém fotózta a frakkban pózoló Hitlert

2007. május 29. 16:00

Eddig nem ismert fotók kerültek elő Adolf Hitlerről Nagy-Britanniában: a közeli képeket, amelyek egyikén a náci vezér frakkban látható, állítólag egy brit kém készítette.

Az igen jó minőségű képsorozatot a 64 éves David Turner hozta nyilvánosságra. Turner szerint a fotókat apja készítette 1939 júliusában, a bayreuthi Wagner-fesztiválon. Charles Turner a beszámoló szerint a brit elhárításnak (MI5) dolgozott, és valamiképp engedélyt kapott a német hatóságoktól, hogy közvetlen közelről fotózhassa a Führert.

Turner egy automata Kodak kamerával felszerelkezve a bayreuthi Hitler-látogatás egész napját feldolgozta. A most közreadott képeken látszik, amint a diktátor nyitott Mercedesében, fehér ballonkabátban megérkezik, két kislánytól egy csokor virágot vesz át, majd később, immár frakkban, indul a koncertre. Az egyik képen Joseph Goebbels propagandaminiszter felesége, Magda is feltűnik, pedig ő ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. David Turner szerint apja részletes összefoglalót készített, és ezt - számos fotóval együtt - elküldte az MI5-nak.

A sztorival kapcsolatban mindazonáltal több szakértő kétségeket fogalmazott meg. Anthony Beevor, a Hitler-korszak egyik vezető brit kutatója a csütörtöki The Daily Telegraphnak azt mondta: meglepőnek tartja, hogy egy ismeretlen fotóst az SS-őrség ilyen közel engedett Hitlerhez. Hozzátette: az sem egyértelmű számára, hogy a képeknek milyen hírszerzési értékük lehetett.

Egy másik történész, Michael Burleigh azt mondta a konzervatív brit napilapnak: a fotók kétségtelenül valódiak, de a beállítási szögek és a profi minőség arra vall, hogy a képeket Hitler valamelyik hivatalos sajtófotósa készítette.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár