2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Portyázó hajdúk elől szökhetett a verembe dobott pár

2008. november 17. 08:27 MTI

Rekord gyorsasággal született meg két, idén nyáron végzett régészeti feltárás eredményeit bemutató tárlat a Városi Múzeumban Pakson. Az egyik helyszínről hun sírok, a másikról két, verembe dobott fiatal maradványai kerültek elő. K. Németh András régész szerint nem tudni hogyan halt meg a huszonéves férfi és nő, de meglehet, hogy portyázó hajdúk elöl menekültek.

A Pakson készülő Erzsébet Nagy Szálloda és egy rövidesen megnyíló áruház építési területén végeztek feltárásokat idén nyáron a Városi Múzeum munkatársai. Az itt előkerült leleteket szokatlan gyorsasággal dolgozták fel, s egy most megnyílt időszaki kiállításon már be is mutatják a nagyközönségnek. K. Németh András régész az beszámolt arról, hogy a 6-os út mellett a leendő áruház területén ritkaságnak számító hun teleprészlet és két sír került elő. Az 5. századból származó sírok egyikében torzított koponyát találtak.

Az Erzsébet Nagy Szálloda mélygarázsának építése előtt is lehetőséget kaptak a szakemberek régészeti feltárásra. Az ezer négyzetméteres terület egyebek között a török kor emlékeit rejtette. Találtak egy cserépedényt, amelynek különlegességét az eddig ismeretlen okokból ráfúrt lyukak adják. Előkerült két 17. században elhunyt fiatal maradványa. A huszonéves férfi és nő nem temetve, hanem verembe hajítva nyugodott eddig a föld alatt. Hogy mi okozta halálukat, arra nem adtak választ a vizsgálatok. K. Németh András régész kifejtette, hogy tőlük tíz méterre elrejtett pénz került elő, ami arra utalt, hogy a ház lakói valami veszedelemtől tartottak, talán portyázó hajdúk elöl menekültek.

Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgató elmondta, hogy a tárlaton egy régészeti szempontból nem szokványos időszak, a 19. század és az 5. század leletanyaga együtt látható. Előbbi inkább helytörténeti szempontból jelentős, hiszen Paks történetéről most először kaptak régészetileg hiteles információt. A Városi Múzeum a Múlt, amire a jövő épül című tárlata azért is újszerű, mert most alkalmazták először az intézmény új térinformatikai rendszere által nyújtott lehetőségeket és a digitális technikát a kiállítási anyag bemutatásánál.

Az időszaki kiállítás áprilisig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár