2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Plátói szerelem dúlt Marlene Dietrich és Hemingway leveleiben

2007. május 3. 10:00

A német "végzet asszonya" és a kalandos életű író 1934-ben ismerkedett meg egymással és az író 1961-ben elkövetett öngyilkosságáig állítólag csak plátói kapcsolat volt közöttük.

Maria Riva, a színésznő lánya nemrég újabb 30 levelet adott át a bostoni John F. Kennedy könyvtárnak és múzeumnak, amelyeket az eddig ott őrzöttek mellett az Ernest Hemingway-gyűjtemény részeként hozzáférhetővé tesznek a nagyközönség számára is.

"Azt hiszem, ideje, hogy megmondjam Neked: állandóan Rád gondolok. Többször elolvasom leveleidet és kiválasztott emberekkel beszélgetek Rólad"
- írta Hemingway a nőnek az egyik levélben. Az egymásnak írt sorokból az is kiderül, hogy kölcsönösen csodálták egymást. Dietrichet elbűvölte Hemingway vibráló egyénisége és az író úgy tekintett a színésznőre, mint kora legerősebb egyéniségű asszonyára.

De miért nem alakult közöttük fizikai kapcsolat - teszik fel a kérdést a lapban. Hemingway egyik leveléből úgy tűnik, Dietrich döntött így: "Marlene, jól tudod, hogy szeretlek. De Te hoztad ezt a döntést, nem én" - írta. A. E. Hotchner Papa Hemingway: A Personal Memoir című életrajzában a híres író így magyarázta viszonyukat: "1934-ben szerettünk egymásba, de soha nem feküdtünk le egymással. Hihetetlen, de így van..."

Érdekesség, hogy a "plátóiság" ellenére féltékenység tört rájuk, ha veszélyeztetve látták kapcsolatukat. Például akkor, amikor Dietrich megtudta, hogy Hemingway Ingrid Bergmannal flörtöl. "Légy dühös, amiért csak akarsz, de ne felejts el. Kislány, Te vagy az egyetlen a világon, és soha nem lesz más, és nagyon egyedül érzem magam ezen a világon, amikor haragszol rám" - volt Hemingway válasza.

Peter Riva, a színésznő unokája, csodálatosnak tartja, hogy Dietrich és Hemingway szerelme nem lépett túl a szavakon, az intimitás ilyen fokára tudtak eljutni anélkül, hogy szeretőkké váltak volna. "Szerelem volt közöttük, nem szex" - szögezte le.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár