2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb épületet véd az Óvás Egyesület

2007. április 18. 18:30

Az Óvás Egyesület egy 1875 körül épült, jó állapotú Wesselényi utcai ház védelmét szorgalmazza, mert a VII. kerületi önkormányzat a telket eladta egy vállalkozónak - mondták el a civil szervezet képviselői az épületben tartott tájékoztatón.

Egri Orsolya, az egyesület egyik elnöke elmondta: kezdeményezésükre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Wesselényi utca 74. szám alatti házat megőrzésre érdemesnek találta, és az épület ideiglenes védelmét rendelte el. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy végzés alapján a házból április 22-én az utolsó lakót is kiköltöztetik, azután pedig az épület a vállalkozó birtokába kerül.

Az Óvás Egyesület információi szerint az egyemeletes épület helyére a vállalkozó egy hatemeletes szállodát tervez. Egri Orsolya rámutatott arra, hogy ilyen esetekben a vállalkozók gyakran elkezdik bontani a házat, majd hatósági felhívásra leállnak, az épület ekkorra azonban már életveszélyessé válik, és erre hivatkozva immár jogszerűen folytathatja a bontást a beruházó.

Győr Attila, a KÖH védelmi osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a hivatal dönt az épület végleges védelméről szóló minisztériumi felterjesztéssel kapcsolatban. Hozzátette: az épületben már készítettek értékleltárt, a további lépésekről pedig egyeztetnek a VII. kerülettel. Az ideiglenes védelem hatályba lépésétől csak a KÖH adhat ki az épületre építési engedélyt - szögezte le az osztályvezető.

A Wesselényi utcai ház lépcsőházában látható kovácsoltvas lépcsőkorlát angyal mintázata ritkaságnak számít, a mély telek területén a kétlakásos házon kívül egy régi fegyverműhely épülete áll, amely évek óta üres. Az Óvás Egyesület azt szorgalmazza, hogy a fővárosban egységes rendezési terv szülessen a régi, megőrzésre érdemes épületekkel kapcsolatban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár