Kiállítás a magyar televíziózás félévszázadáról

2007. április 6. 18:30

Technikatörténeti érdekességek mellett archív műsorrészletek segítségével mutatják be a magyar televíziózás fél évszázados történetét azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílt a Jövő Házában.

A Jövő Házában olyan `szerethető, közérthető, dokumentarista` kiállítás várja az érdeklődőket, amely a technikatörténeti érdekességek mellett azt is bemutatja, milyen tévéműsorokat néztek az elmúlt évtizedek televíziónézői - hangsúlyozta Hajnóczy Árpád, az intézmény ügyvezető igazgatója az Intervízió címet viselő tárlat megnyitóján.

Forrás: www.rev.hu
Az interaktív tárlaton többek között kiderül, hogyan dolgoztak egykor az operatőrök, hogyan működött az első súgógép, de a látogatók nemzetközi kitekintést kaphatnak a legújabb technológiákról is. A közel száz kiállított tárgy között láthatóak azok a kamerák, amelyekkel az ötvenes, hatvanas évek műsorait készítették, a régi és új tv-készülékek, stúdiókellékek és a Magyar Televízió első közvetítőkocsija is.

Dunavölgyi Péter, a Magyar Televízió archívumának igazgatóhelyettese felidézte: az MTV első élőműsorát 1957. május 1-jén sugározta Pye-Morris típusú közvetítőkocsijából. Így a Hősök terén rendezett felvonulás közvetítéséhez köthető a magyar televíziózás születésének hivatalos dátuma. Elmondta azt is, hogy a félévszázados születésnapját ünneplő Magyar Televízió archívuma, mely 1960 óta gondoskodik a műsorok megőrzéséről, több mint 160 ezer órányi anyaggal rendelkezik.

Erdélyi Zsolt, a tárlat kommunikációjáért felelős cég vezetője a kiállítást inkább egy műsorfolyamnak nevezte, amelyre a televíziózás történetének hírességei között az MTV-n át a CNN-ig, a létező összes televízió alapítóját meghívták.

Az MTV archívumából és technikatörténeti gyűjteményéből összeválogatott anyag augusztus végéig látható a Jövő Házában, a budapesti Millenárison.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma