2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos sisak az első világháborúból

2007. március 27. 11:45

A középkori lovagok fejfedőire emlékeztető, a Ford Motor vállalat által 1300 darabban legyártott első világháborús sisakot találtak a Vancouverben dolgozó régészek.

Az Egyesült Államok hadserege több háborúban is részt vett, ám ezek hosszú listájára a keresztes hadjáratok nem kerültek fel. Ezért is igazán érdekes az a régészek által nemrég kiásott sisak, amelyet Vancouver erődjének feltárása során találtak.

Tessa Langford, a helyi Nemzeti Park vezetője elmondta, hogy a kutatók eredetileg az 1800-as évek szőrme-kereskedelmének nyomait keresték. "Az acélsisakot az ásatások az 1971-ben rekonstruált erődtől északkeletre hozták felszínre" - nyilatkozta a sajtónak Bob Cromwell, az ásatást vezető régész.

A West Point Múzeum és Akadémia fegyvertörténésze, Les Jensen szerint a sisakot Bashford Dean tervezte, aki őrnagyi rangban szolgált a seregben, és a testpáncél kifejlesztésén dolgozott. Mivel civilben a New Yorki Metropolitan Múzeum fegyvertörténeti részlegének kurátora volt, ezért érthető módon az általa tervezett sisakok legtöbbje középkori formát kapott.

Dean több hasonló fejfedővel kiegészített páncélt is tervezett, az azonban csak most vált egyértelművé, hogy ezek közül a 8-as modellből a Ford Motor Company 1918. novemberének elején 1300 darabot legyártatott. Azt azonban még Jensen sem tudja, hogy miként került a kész sisak Vancouverbe, ahol a hadsereg az első világháborúban a repülőgépek összeszerelésével foglalkozott.

A sisak a szakértők szerint az első világháború egyik keveset említett fegyvertörténeti vetületét mutatja be, amikor a fronton harcoló katonákat különleges páncélokkal próbálták megóvni a repeszektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár