2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A félreismert író: 125 éve született Micimackó atyja

2007. január 17. 15:00

Alan Alexander Milne-t (1882-1956) egy elhízott, csekély értelmű medvebocsról szóló könyv tette halhatatlanná, pedig írt számtalan verset, esszét és szatírát, hét hosszú regényt és huszonötnél is több színdarabot.

Micimackó - eredeti nevén Winnie The Pooh - atyja január 18-án lenne 125 éves. Már negyven esztendős is elmúlt A. A. Milne, amikor 1926-ban első kiadásban megjelentek Micimackó kalandjai. Matematikát tanult, rendszeresen írt a londoni Punch magazinba, végigharcolta az első világháborút, számos könyve és színdarabja jelent már meg, amikor 1920-ban, 38 éves korában megszületett egyetlen gyermeke, Christopher Robin.

Minden életrajzában olvasható, hogy fiának találta ki a történetet a kis Christopher Robinról és macijáról, aki állandóan a világ dolgain töri a fejét, és akinek mindig fokonként koppan a feje a lépcsőn, amint kis gazdája húzza maga után. Társaságához tartozik még Malacka és Nyuszi, a bölcs Bagoly, Füles, az érzékeny csacsi, az ártalmatlan Tigris, valamint Kanga, a kenguru, és kicsinye, Zsebibaba.

A két kötet - a Micimackó és a Micimackó házat épít - a gyermekirodalom klasszikusává lett. Több mint negyven nyelvre lefordították, magyarra Karinthy Frigyes ültette át. Micimackó sokmillió példányban kelt el, számtalanszor filmre vitték, CD-re vették. Emellett Micimackó a gyerekek, illetve gyerekszobák számára készült számos cikken szerepel a pizsamától a lámpán át a szőnyegig, amióta Milne 1956-ban bekövetkezett halála után a Disney konszern vette át a jogokat.

Talán szerencse, hogy a szerző ezt nem érhette meg. Élete második felében ugyanis egyre inkább tehertétellé vált számára a Micimackó nagy sikere. Eleinte még mulatott azon, hogy a gyerekkönyvek között kezdték számon tartani. Később aztán fel kellett ismernie, hogy nem tud szabadulni a mackótól. Minden további művét a Micimackó sikeréhez mérték, de egyik sem vetélkedhetett vele.

Dél-angliai vidéki házában, East Sussex grófságban szélütés érte 1952-ben, s ezt követően állandó ápolásra szorult. Nem sokkal korábban azt mondta: "70 ezer szóban búcsút vettem mindentől". Más szóval úgy vélte: a két Micimackó-kötettel kirekesztette magát az irodalom tekintélyesebb részéből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár