2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kispénzű turista a XVII. századból

2007. január 5. 11:45

A 17. századi Európa alulnézetből

Térkép 17. századi turistáknak

1657 decemberében átkelt Franciaországba, onnan Spanyolországba utazott, majd 1658 májusában végre megérkezett Itáliába. A XVII. századi "érzékeny utazás" antibiotikumok és védőoltások nélkül meglehetősen veszélyes vállalkozás volt. Nem sokkal Fraser érkezése előtt például még éhínség, pestis és háború sújtotta Franciaországot és Itáliát, s Nápoly kikötőjében közel 400 ezer ember pusztult el. Fraser szerencsére komolyan nem betegedett meg, bár a Pisa felé vezető úton megsérült a bokája. Ekkor egy skót orvos ápolta és vezette végig a városon. Megtekintették a híres ferde tornyot is: "A torony kelet felé dől, úgy tűnik, mintha el akarna dőlni, mégis szilárdan áll. Azt mondják már eleve így építették, vagy megsüllyedt. Akárhogy is, ez Itália egyik csodája."

1658 júniusában érkezett Rómába, ahol a következő év tavaszáig maradt. A hosszú tartózkodás miatt munkára volt szüksége, és 1658. július 7-én beállt a pápa Svájci Gárdájába. "Az új palotában kapott elhelyezést a svéd királynő, akit az a megtiszteltetés ért, hogy a pápa őrsége vigyázott rá. Én is gyakran álltam őrséget a kapuja előtt." Meglátogatta a zsidó közösséget is, és együtt olvasott fel velük héber nyelven. 1659-ben aztán elhagyta Itáliát és Németországon, Ausztrián, Magyarországon keresztül Hollandiába utazott, majd 1660-ban visszatért Skóciába.

"Minden kétséget kizáróan ez az egyik legizgalmasabb lelet, amit valaha találtunk. A XIX. századig magánkézben volt, majd száz évig az egyetem falai között rejtőzött. Korábban egy rövid bejegyzést olvastam egy XVII. századi naplóról, amelyről aztán kiderült, hogy felbecsülhetetlen értékű kincs. Ebből a korból nem maradt fenn más skót útikönyv" - mondja Peter Davidson, a reneszánsz tanulmányok professzora. "Fraser korántsem nevezhető jómódúnak, kiadásait valóban a minimálisra kellett szorítania. A kispénzű turista XVII. századi változatát képviselte, aki ugyanakkor izgalmasabb és részletesebb leírást adott a meglátogatott műemlékekről, gyűjteményekről, épületekről, templomokról, mint a tehetősebb és kényelmes utazók."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár