2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron kelt el a 150 éves whisky

2006. december 4. 15:00

Közel 15 ezer fontért, vagyis több mint 5,6 millió forintért adtak el a Bonhams londoni árverésén egy palack whiskyt. Az italkülönlegesség a 19. század közepétől apáról fiúra szállt egy ír családban.

Rekordáron lelt új gazdára egy üveg whisky. A szerdán este megtartott árverésről szóló közleményében a Bonhams aukciósház beszámolt arról, hogy Glenavon márkájú italról volt szó, amelyet a butélia felirata szerint a szeszpárló maga palackozott. A Glenavon whiskyüzemet 1858-ban bezárták, így bár a palack ennél fiatalabb nem lehet, egyike a legrégebbieknek a világon.

Némi fenntartásra ad azonban okot, hogy a szokásosnál valamivel kisebb palackot teljesen megtölti a sápadt arany színű ital, ami a Bonhams illetékese szerint rendkívül ritka ilyen régi párlatok esetében - ezért nem is vállalt kezességet arra, hogy nem később került az üvegbe a whisky.

Az öreg Glenavon a világ egyik legöregebb whiskys palackjaként igen élénk érdeklődést váltott ki a ritka italok gyűjtőiből, akik valóságos licitpárbajon mérkőztek meg az "antik" nedűért. Ennek fényében nem csoda hát, hogy a palack az eladási ára jócskán túlszárnyalva az 5-10 ezer fontos előzetes becsléseket, azoknak körülbelül a duplájáért kelt végül el.

Richard Harvey, a Bonhams európai italaukcióiért felelős igazgatója elmondta, egyre nagyobb igény, érdeklődés mutatkozik a kicsit is különleges whiskykért. Az aukciósház vezető munkatársa ugyanakkor hozzátette, a most eladott palack eladási ára a whisky méretét tekintve mindenképpen rekordnak számít.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár