2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévéképernyőkre kerül a feleségfaló király

2006. október 19. 11:00

A BBC Shakespeare-feldolgozásainak világán túllépve egy amerikai csatorna most minisorozatot forgatott a feleségfaló király ifjúkoráról.

Az amerikai Showtime csatorna megirigyelte a történelmi drámákat megfilmesítő stúdiók sikereit. Az HBO szabadszájú és mocskos westernje, a Deadwood már 3 évadon van túl, az ókori Rómát bemutató sorozatnak pedig jelenleg a második szériája forog. Olvasóink tudják, hogy már az amerikai nyugat meghódításáról is készült egy minisorozat, így voltaképpen időszerűnek is nevezhetnénk az angol történelem legvéresebb epizódjainak filmrevitelét.

Nézze meg a rövid előzetest is!

A Showtime bízhat is a sikerben: a Tudorok című 10 részes minisorozat 38 millió dollárba került, ezzel minden idők egyik legdrágább televíziós eseménye vált valóra. A király szerepében a 29 éves Jonathan Rhys-Meyers (Match Point, Mission Impossible 3) látható majd, továbbá az ismert színészek közül Sam Neill is feltűnik az egyik főszerepben. A sorozat producere a New York Times-nak adott interjúban elmondta, a történet 85 százaléka valós eseményeken alapul, a forgatókönyvért pedig az Elisabeth című, sötétre sikerült történelmi film szerzője, Michael Hirst felel. Az angliai forgatás során gondosan ügyeltek a korhűségre, ugyanakkor igyekeztek elkerülni, a kosztümös BBC-drámák merevségét.

A sorozatban a királlyal először Aragóniai Katalinnal kötött házassága során találkozhatunk, így nem meglepő, ha az ismert Holbein-kép elhízott és szakállas figurája helyett egy fiatal és energikus színész személyesíti meg a királyt. A 10. rész végére mindössze 1530-ig jutnak majd el, amikor Henrik még csak pápai hozzájárulást kért válásához, hogy elvehesse Boleyn Annát (akiről egyébként jelenleg külön mozifilm is készül). Nem került bele a 10 részbe a Rómával történő szakítás, így a sorozat készítői szerint a nézőknek később is lesz miért leülni a tévékészülékek elé.

VIII. Henrik esetében mozgalmas élettörténetre építhetnek a filmkészítők: az 1509-től haláláig Anglia és Írország királyaként uralkodó Henrik hozta létre a Rómától független anglikán egyházat, amelynek fejévé is magát tette meg, megvalósította Anglia és Wales unióját, kiépítette az angol haditengerészetet, az abszolút királyi hatalmat, egyszóval megalapozta azt az angol nagyhatalmi állást, amelyet aztán először lánya, I. Erzsébet tudott igazán kihasználni.

Szemfüles olvasóink máris feltehetik a kérdést: vajon hogyan érzékelteti majd a film, hogy VIII. Henrik csak a természetes szelekciónak köszönhette fordulatos pályáját? Ezt pontosan még most sem tudjuk, mindenesetre tény, Henrik gyengéd szerelmesként hódította meg kiválasztottjait, akik kezdetben még nem féltették nyakukat. Ha pedig a király épp nem udvarolt, akkor a legújabb sportágnak, a bőrlabda rugdosásának hódolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár