2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándort rejtheti Szent Márk sírja

2006. augusztus 8. 11:00

Zarándokok és turisták imádkoztak évszázadokig Szent Márk sírjánál a nevét viselő velencei bazilikában, de lehet, hogy a szent helyett minden idők egyik legnagyobb pogány hőséhez, Nagy Sándorhoz szóltak fohászaik.

Andrew Michael Chugg angol kutató nem abszolút bizonyosságnak
, csak alapos feltételezésnek tartja, hogy történelmi körülmények és érdekek miatt tudatosan kicserélték a két személy földi maradványait - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Könyvében bemutatott elméletében két biztos adatból indul ki: Nagy Sándort halála után bebalzsamozták, és az általa alapított Alexandriában temették el. Pár száz évvel később ebben a városban volt Szent Márk sírja is. Amíg azonban a makedón vezér mumifikált testének megőrzésével kapcsolatban nincsenek kételyek, az evangélista holttestnek sorsáról nem maradtak fenn biztos adatok. Egyes történészek szerint elégették, mások szerint csak el akarták, de teste csodás módon nem égett el, így aztán őt is bebalzsamozták.

Chugg ebből a két adatból jut el egy valós tényekből építkező feltételezett összeesküvésig: 828-ban két velencei kereskedő érkezett Alexandria kikötőjébe azzal a céllal, hogy meglátogassák Szent Márk sírját. Valójában azonban Velencébe akarták vinni a múmiát, mert a keresztények akkor az ellenségesen viselkedő muzulmán kormányzótól féltették szent ereklyéiket. Chugg szerint a templom őrei - vagy mert védeni akarták a szentet, vagy mert az egyiptomi keresztények lefizették őket - kicserélték a két holttestet, Nagy Sándorét adták oda a velenceieknek, akik, hogy távol tartsák a muzulmán kikötői rendőrséget, disznóbőrökkel letakart koporsóban csempészték ki és vitték haza a Szent Márknak hitt relikviát.

Elméletének alátámasztására Chugg kiemeli, hogy az állítólagos Szent Márk-múmia Velencébe érkezése után nem sokkal Nagy Sándorénak nyoma veszett. Ebből arra a következtetésre jut, hogy az evangélistát mégis elégették. A feltételezést további vizsgálatokkal igazolni lehetne, de erre nincs sok esély. Alessandra Coppola, a padovai egyetem történész professzora a témában szeptemberre szervezett konferenciát, amelyre meghívták Chuggot is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár