2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt az Ausztráliában élő magyar háborús bűnös

2006. július 14. 13:15

Meghalt a népirtással és háborús bűnökkel gyanúsított Polgár Lajos július 8-án Melbourne-ben - vált ismertté a Simon Wiesenthal Központ közleményéből.

A dokumentumot Efrájim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője jegyezte, akinek kérésére a magyar kormány vizsgálatot indított Polgár ellen. A `fő nácivadász` megállapította: Polgár még azelőtt meghalt, hogy elítélhették volna a második világháborúban, a nácikkal való együttműködésért, valamint mert aktív szerepet játszott a Nyilaskeresztes Pártban, amelynek tagjai zsidók ezreit ölték meg Magyarországon. Halála tragikus sikertelensége annak, hogy elítéljék azokat, akik felelősek a holokauszt bűneiért.

Polgár Lajos egyike volt annak a számtalan náci kollaboránsnak, aki a II. világháborút követően Ausztráliába szökhetett, amely biztonságos menedéknek bizonyult számára. Polgárnak szerencséje volt, hogy náci múltját csak nemrégiben fedezték fel. Ha ezek az információk 1-2 évtizeddel ezelőtt ismertté váltak volna, bizonyosan könnyebb lett volna terhelő bizonyítékot találni egy törvényes eljáráshoz.

Polgár élete végéig büszke maradt a Nyilaskeresztes Pártban betöltött szerepére, nagy rajongója volt a párt vezérének, Szálasi Ferencnek, akit 1946-ban Budapesten végeztek ki háborús bűnökért. Polgár nemrégiben még azt is nyíltan állította, hogy Magyarországon nem volt holokauszt - emlékeztetett a közlemény.

A közlemény szerint Polgár Lajosra bűnös emberként fognak emlékezni, aki támogatta a fasiszta mozgalmat, amelynek célja a zsidók megsemmisítése volt Magyarországon. Emellett lelkesen együttműködött a náci Németországgal, megátalkodott antiszemita maradt élete utolsó napjáig. Úgy halt meg, hogy hazájában népirtás vádjával eljárás folyt ellene - fogalmazott a Simon Wiesenthal Központ által kiadott dokumentum.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár