2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb nyilas-botrány Ausztráliában

2005. augusztus 25. 15:49

Felháborodással fogadták Ausztráliában élő magyar zsidók egy volt nyilas kijelentéseit, miszerint a nyilasok alatt nem deportáltak zsidókat Magyarországról - írta szerdán a The Australian.

Az újság egykori deportáltakat szólaltat meg. `Több mint hazugság` - mondta Nick Gardos holokauszt-túlélő Polgár Lajos kijelentéséről, hogy a nyilasok nem voltak felelősek zsidók kitelepítéséért. Mint mondta, őt magát is egy nyilas parancsnok, Endre László parancsára deportálták Budapestről és vitték kényszermunkára, majd 1944. július 3-án Auschwitzba. Egy másik auschwitzi túlélő, a Sydneyben élő John Weiner arról számolt be a lapnak, hogy mielőtt elhurcolták a haláltáborba, szemtanúja volt annak, hogy a nyilas párt tagjai zsidókat kínoztak meg, többek között bikacsökkel és bokszerrel verték őket. A nyilasok `rosszabbak voltak a náciknál` - mondta George Freuden, aki menekültként érkezett az országba.

A 89 éves Polgár előző nap az újságnak Ferntree Gully melbourne-i elővárosban lévő otthonában adott interjújában tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt. `Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci`- jelentette ki szerdán egy másik újságnak, a Herald Sunnak Polgár, akinek dolgozószobájában ott lóg Szálasi Ferenc egykori hungarista vezető képe. `Hungarizmus, nem fasizmus, nem hitlerizmus és nem antiszemitizmus` - mondta a párt nézeteiről a lap újságírójának. Családja felháborodva fogadta, hogy vizsgálatot követelnek a férfi ellen. Fia a Herald Sunnak kijelentette: apja 1957-ben átesett az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) és más szervek vizsgálatán, és ezek a vizsgálatok tisztázták mindenféle háborús bűn elkövetése alól.

A lap emlékeztet: Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő arra sürgeti az ausztrál hatóságokat, hogy tárják fel Polgár múltját és a bevándorlásával kapcsolatos tényeket. Kedden a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó, Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ is vizsgálódásra hívta fel a magyar és az ausztrál hatóságokat. Az ausztráliai magyar nagykövetség szóvivője a lapnak kijelentette: tudomása szerint Magyarországon nem indult vizsgálat Polgár ellen, de `ha háborús bűnt követett el, bizonyos vagyok benne, hogy megtesszük a szükséges lépéseket`.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár