2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a bezerédi Szent Vendel kápolna

2006. július 10. 12:30 Lukácsi Attila

Szent Vendel tisztelete

Vendel az oltárképen

Az 554 körül született skót nemzetségből származott szent
tiszteletét német telepesek hozták Kelet-Európába, így Magyarországra is. A legendákban Wendalin, Windilin, és Wandalin néven is említett Vendel élete a Szent Patrik utáni időkre esett. Az 1417 után keletkezett legendák (történeti hitelességüket többé-kevésbé elismerik) szerint Szent Vendel egy törzs vezérének fia volt. Már korán jelét mutatta a keresztény műveltség iránti vonzódásának, amit apja nem nézett jó szemmel, ezért nyájai őrzését bízta rá. Ekkor érlelődött meg benne a remeteség utáni vágy.

Maga mellé vett 6 hozzá hasonló ifjút, és zarándoklatra indult Rómába és a Szentföldre, de csak Rómába jutottak végül el a közel-keleti arab és perzsa támadás miatt (amely 614-re minden zarándokhelyet elpusztított). Így hazafelé indultak, és Trier környékén telepedtek le egy erdőben, ahol szigorú elvek szerinti remeteéletet éltek. Itt Vendelt megszídta egy gazda, mondván, ahelyett hogy koldulna, inkább dolgozzon. Vendelre ez nagy hatással volt, így elszegődött a gazdához. Járta a hegyeket, hogy jó legelőt találjon az állatoknak, de lelke mélyén a remeteélet után vágyott.

A számos legenda egyike arról szól, hogy Isten látván a remeteélet iránti vágyát, cellájához vezette a nyájjal, de ott nem volt víz a juhoknak. Itt Vendel a földbe szúrta pásztorbotját, és azon a helyen forrás fakadt. Gazdája ekkor épp arra lovagolt, és megszidta, hogy miért vitte messze a nyájat. Vendel megígérte, hogy a kellő időben hazaviszi az állatokat. Mikor gazdája hazaért, döbbenten tapasztalta, hogy ez így is történt. A csoda hatására a gazda belátta, hogy a remeteélet nem haszontalan, így útjára bocsátotta Vendelt.

A remeték tisztelték és a közösség elöljárójának választották. A közösség apátjaként halt meg, sírja fölé kápolnát építettek, és zarándokhellyé vált. Trier közelében várost is neveztek el róla, ereklyéit később átvitték a mai főtemplomba. Európa szerte több mint 1500 templom védőszentje, közbenjárását az állatok megbetegedésekor hívták segítségül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár