2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elolvasták Európa legrégibb könyvét

2006. június 14. 14:00

Egy speciális módszernek köszönhetően a tudósok közel járnak Európa legrégibb - a valláskutatók számára valódi különlegességnek számító - könyvének értelmezéséhez.

1962-ben a Thesszalonikitől néhány kilométerre fekvő Derveniben a régészek egy ókori görög nemes nagyjából 2400 éves sírjára bukkantak. A lelet páratlannak bizonyult, többek között különleges fémvázákat, aranykoszorút és fegyvereket találtak, valamint itt került elő az i.e. 4-5. századra datált írás is, melyet a tulajdonosával együtt égettek el a halotti máglyán. A tekercs keletkezési ideje nem egyértelmű: vagy II. Fülöp makedón király uralkodására tehető - vagyis az i.e. 4. század közepére-, vagy néhány évtizeddel korábbra. Egyik feltételezhető szerzője valószínűleg annak az Anaxagórasznak a köréből származik, akit Szókratész mesterének is tartanak.

A Derveni papirusztekercs a kutatások akkori technikai fejlettségi szintje mellett megfejthetetlennek tűnt, hiszen az alig néhány darabból álló lelet annyira el van szenesedve, hogy annak nagyobbik részén a betűk szabad szemmel gyakorlatilag nem láthatók. Nemrég viszont a Utah állambeli Brigham Young Egyetemen egy különleges digitális analízissel jelentős részét olvashatóvá varázsolták.

A tekercs megfejtésében ugyanazt a technológiát használták, mint 
Júdás Evangéliuma esetében. "A most megfejtett szövegrészek végre sok mindenre választ adhatnak" - nyilatkozta Polyxeni Veleni, a Thesszaloniki Régészeti Múzeum igazgatója az Associated Pressnek.

A tekercs Orfeusz történetét meséli el, és a kutatók
azt remélik, hogy a most megfejtett részletek segítenek alaposabban megismerni a kereszténység kialakulását is. Orfeusz, a mítikus zenész a görög mondavilág szerint leszállt a föld alá, hogy visszakapja halott szerelmesét. Az ókori világban nagy tiszteletnek örvendett, kultuszának jelentős szerepe volt a monoteizmus, az egyistenhit kialakulásában, s nagy hatása volt a később születő vallásokra is. Az Orfeusz-kultusz tulajdonképpen a kereszténység előfutára - állítja Apostolos Pierris a görög filozófia szakértője.

Európa eddig feltárt legrégebbi könyvét
most az Oxford Egyetemen vizsgálják, az eredményekről 2007-re ígérnek publikációt a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár