2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkezdődött az Úttörő Áruház bontása

2006. január 25. 09:30

Elkezdődött az Úttörő Áruház bontása, s ezzel végleg lezárult az épület rendszerváltás utáni kálváriája. Nem úgy, ahogy a városvédők szerették volna, de bizonyos részek azért megmaradnak belőle. A Rákóczi úti homlokzat nem, azt már tegnap végleg ledöntötték a markolók - írta a mai Népszabadság.

A volt áruházhoz tartozó ingatlanegyütteshez tartozik a Kossuth Lajos utca 7-9. és a Reáltanoda utca 8-10. Korábban része volt a Kossuth Lajos utca 11. is, de ez a kilencvenes években kikerült a portfólióból, így nem érinti a bontás. Most a Kossuth Lajos utca 7-9. és a Reáltanoda utca 10. tűnik el. A Reáltanoda utca 8. számú egyemeletes ház műemlék, ezért ez nem bontható le.

A tervezéshez évekkel ezelőtt készült építéstörténeti tanulmányban Vadas Ferenc művészettörténész nem javasolta a Rákóczi úti homlokzatok eltüntetését sem, mert utcaképi szerepet töltenek be. A Rákóczi út 9. számú törzsépületet Schmall Henrik tervezte a XIX. század végén, s több mint egy évszázadon át áruházként funkcionált. Szerkezetében rokona a Párisi Udvarnak és az Uránia mozinak. A Rákóczi 7. egy Hild József tervezte kétemeletes lakóház volt, melyet 1890 körül átépítettek, később alsó szintjét az áruház vette birtokba.

Tavasszal kezdődik a vegyes funkciójú új épület kivitelezése. Ami a szállodai részt illeti, ez négycsillagos lesz, közel kétszáz szobával, bárral, konferenciateremmel. Az épület alá 187 férőhelyes mélygarázs épül. A földszinten passzázs húzódik majd a Reáltanoda utca felé egy nagy átriumon át. A beruházó internetes honlapja szerint a 22500 négyzetméteres hotel- és kereskedőház-komplexum 2007 végére készül majd el.

Talán sokakat érdekel, mi lesz az egykori áruház díszével, a Kovács Margit tervezte aranyhalas medencével. Ezt a bontás előtt elszállították, tárolják, és vissza fogják építeni a szálloda halljába.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár