2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összefogás Gárdonyi Géza szülőházáért

2005. augusztus 30. 14:00

Civil kezdeményezésre sokoldalú összefogás bontakozott ki Gárdonyi Géza agárdi szülőházának felújításáért, az író emlékét méltóképp őrző emlékmúzeum újbóli megnyitásáért - mondta Gárdony város alpolgármestere az MTI-nek hétfőn.

A vályogból épült egykori cselédház - ahol 1863-ban az író életének első két hónapját töltötte - annyira rossz állapotban van, hogy 2003 végén kénytelenek voltak bezárni. Az emlékkiállítás anyagának egy részét egy gárdonyi galériába "mentették át", ott mutatják be - mondta Krausz Gábor.

A mintegy 26 millió forintba kerülő felújításra tavaly eredménytelenül pályázott a város. A felújítás tervei készen vannak és a szükséges engedélyeket is megszerezték, így ismét pályáznak majd - tette hozzá az alpolgármester. Krausz Gábor információja szerint törekvésüket több civil szervezet is támogatja. A székesfehérvári polgári körök már rendeztek az emlékháznál egy jótékonysági fesztivált, októberben az Agárdi Történelmi Játék és Hagyományőrző Társaság szervez adománygyűjtő rendezvénysorozatot.

A rekonstrukcióra szánt adományok gyűjtésére alapítvány létrehozását tervezi az önkormányzat - mondta az alpolgármester. Mint hozzátette: amennyiben sikerül előteremteni a rekonstrukcióhoz szükséges pénzt, már a jövő tavasszal megkezdik az épület felújítását. Gárdonyi Géza szülőházában 1963-ban nyitották meg az író levelezését, fényképeket, dokumentumokat és életművének egyes alkotásait bemutató kiállítást. A tárlatot az író születésének 125. évfordulóján, 1988-ban újrarendezték, felújították. Az akkori anyag 2003 végéig volt látható az emlékházban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár