2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a pop királya

2009. június 26. 07:50

Csütörtökön, 50 éves korában meghalt Michael Jackson. Az első hírek szerint a popsztárnak megállt a szíve és kómába esett, majd a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházába szállították. Amikor az orvosok Holmby Hillsbeli otthonából helyi idő szerint délután elvitték, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Újraélesztése eredménytelen volt. A poptörténelem legijesztőbb külsejű sztárjának életútjából a legemlékezetesebb epizódokat idézzük fel.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot állapotáról; helyi forrásokra hivatkozva a Los Angeles Times és a CBS News arról adott hírt, hogy meghalt, a CNN hírtelevízió azonban hosszú ideig nem erősítette meg a hírt. Később az NBC közölte, a család egy barátja megerősítette, hogy a szupersztár valóban elhunyt. Egyes jelentések szerint a kórházban is megkísérelték újraéleszteni, de az énekes már semmilyen életjelt nem mutatott. A popsztár halálát később orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már mély kómában volt, amikor a kórházba került. Michael Jackson a kórháztól 2 és fél mérföldre, mintegy 6 percnyi autóútra lakott. A kórház előtt nagy tömeg gyűlt össze, várva a híreket az énekes állapotáról.

A pop királya nagy visszatérésre, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra készült, amely júliusban kezdődött volna és egészen 2010-ig tartott volna. Két hónapja gyakorolt a koncertekre. Szakértők szerint a popsztár nem volt fizikailag felkészülve a hosszú koncertsorozatra, s amikor július 8-ról 12-re halasztotta első fellépését, kérdések merültek fel egészségi állapotáról. A tizenháromszoros Grammy-díjas világsztár, s ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze - akinek albumai több tízmillió példányban keltek el világszerte, és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Thriller és Billie Jean - több mint egy évtizedes turnészünet után tervezte a visszatérést.

Jackson először tíz koncertet kötött le a londoni O2 Arénában. A rajongók minden várakozást felülmúló rohama után végül 2010 márciusáig hosszabbították meg a maratoni előadássorozatot. A koncertekre idén márciusban szinte percek alatt elfogyott mind a 800 ezer jegy; ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban, ugyanazon művész esetében. Korábbi jelentések szerint az énekes azt követően szánta rá magát a visszatérésre, hogy adósságai miatt kaliforniai Neverland birtokának elhagyására kényszerült, és több száz személyes tárgyát csak az utolsó pillanatban tudta megmenteni az elárverezéstől.

Az út a világhírig

1958. augusztus 29
.: megszületett Michael Joseph Jackson az Indiana állambeli Gary-ben. 5 fiú és 3 lánytestvére között apjától a Nagyorr becenevet kapta.

1964: 8 éves, amikor apja megalapította a Jackson 5 együttest. A családi fiúzenekar első négy kislemeze vezette az amerikai slágerlistát.

1969: a kvintett leszerződött a Motown kiadóhoz, s hét év alatt újabb 13 lemezt produkált.

1971: megjelent Michael Jackson első szólólemeze, a Got To Be There.

1976: nézeteltérések támadtak a Motown kiadóval, ekkoriban változatták meg nevüket The Jacksonra.

1979: Michael New York-ba költözött, és függetlenítette magát a Jackson-famíliától. Első stúdióalbuma, az Off The Wall 8 hónapon keresztül vezeti a slágerlistát.

1982: megjelent Thriller című nagylemeze, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt lemez a poptörténelemben, rajta többek között a Smooth Criminal, a Billy Jean és a címadó Thriller című számokkal.

1983. március 25.: Michael Jackson először mutatja be a moonwalk-ot.

1984: első plasztikai műtétje során lekeskenyíti az orrát és megformázza szemöldökét.

1985: Lionel Ritchie-vel elkészíti a We Are The World című dalt az afrikai éhínség felszámolására indított amerikai kampányhoz.

1987: megjelent Bad című albuma.

1991: megjelent Dangerous című albuma.

1993: a 13 éves Jordie Chandler szülei pedofílivál vádolták meg.

1994: Jackson feleségül veszi Lisa Marie Presley-t, Elvis Presley lányát; házasságuk 19 hónapig tart.

1995: peren kívüli megegyezéssel zárult az ügy, Jackson 20 millió dollárt fizetett kártérítésként, de a pedofília gyanúját azóta sem tudta lemosni magáról.
Megjelent a HIStory című dupla album, amelyen nővérével közösen énekelte a Scream és a You Are Not Alone című dalt.



1996
: Jordie Chandler apja újabb vádemelést tett és 60 millió dollárt követelt. A vád szerint Jackson megszegte szavát és a sajtónak fecsegett az ügyről. A bíróság azonban felmentette.
Jackson feleségül veszi Debbie Rowe-t, akitől három gyermeke születik: Prince Michael, Paris és Prince Michael II. 1999-ben elváltak.

2001: felvették a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé. A Madison Square Garden-ben hatalmas koncertet tartott szólókarrierjének 30. évfordulóján. A szeptember 11-i terrortámadást követően jótékony célokra ajánlotta a What More Can I Give című dalának bevételeit.

2002: Jackson kiadója, a Sony igazgatója pornóbotrányba keveredett. A kialakult jogviták közben Jackson rasszistának nevezte a világcég vezetését.

2003: németországi turnéja során majdnem kiejtette gyermekét (Prince Michael II) az ablakon.

2004: vádat emeltek Jackson ellen egyebek mellett kiskorúval szembeni szeméremsértő cselekedetek miatt, gyerekrablásra szőtt összeesküvésért, jogtalan fogva tartásért, zsarolásért, továbbá azért, mert alkoholt itatott áldozatával alantas céljai elérésére.

2005: négy hónap után az esküdtszék egyhangú döntése alapján június közepén lezárult az évszázad pere Kaliforniában, s valamennyi vádpontban felmentették a kiskorú szexuális zaklatásával vádolt Jacksont. A bíró 18 év börtönre ítélhette volna, ha a 12 esküdt - akik között egyetlen afro-amerikai sem volt - a tíz vádpontban bűnösnek találja. Az ügyész megrögzött pedofilként állította be az énekest, a védelem viszont pénzsóvár szélhámos család áldozatának festette le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár