2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pert vesztett a Hitler-merénylő lánya

2005. június 9. 14:25

Nem kaphatja vissza egykori prágai vagyonát a Hitler elleni merényletben részt vett volt német diplomata lánya - döntött szerdán a prágai városi bíróság. A vitatott házat a második világháború után a Benes-dekrétumok alapján kobozták el, s ma a cseh főváros tulajdonában van.

A prágai városi bíróság a fellebbviteli tárgyaláson ezzel megerősítette az alsóbbrendű testület döntését. A pert Monika Oppenheim, Eduard Brücklemeiernek, a náci Németország londoni diplomatájának a lánya - akinek édesapját a Hitler elleni sikertelen merényletben való részvételéért 1944-ben a náci hatóságok kivégezték - még a kilencvenes években indította a cseh állam ellen. Eduard Brücklemeier családja a második világháború idején a híres prágai Óvárosi tér egyik házát birtokolta, s lánya most a családi örökségből reá eső házrészt szerette volna visszaszerezni.

Tavaly októberben a prágai belvárosi bíróság úgy döntött, hogy a Brücklemeier-vagyonnak a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján történt elkobzása összhangban volt az akkor érvényes csehszlovák törvényekkel. Az a tény, hogy a diplomata részt vett a Hitler elleni merényletben, a bíróság szerint jogi szempontból nem befolyásolja az ügyet. A dekrétumok ugyanis kimondták, hogy csak olyan német, illetve magyar nemzetiségű csehszlovák állampolgár vagyonát nem szabad elkobozni, aki az antifasiszta harcban konkrétan Csehszlovákia érdekében vett aktívan részt. Ezt szerinte Oppenheim asszony védőinek nem sikerült bizonyítaniuk.

`Vitathatatlan, hogy Brücklemeier részt vett a Hitler elleni merényletben, amiért tisztelet illeti, de az nem bizonyítható, hogy a merénylet célja a németek által leigázott nemzetek felszabadítása lett volna` - indokolta korábban a döntést Zdenek Kucera, a prágai bíróság elnöke. A nagy érdeklődéssel kísért per a kilencvenes évek vége óta húzódik, s több egymásnak ellentmondó döntés született, majd a legfelsőbb bíróság elrendelte az ügy újratárgyalását. A prágai városi bíróság döntése a cseh médiák szerint várhatóan véglegesen lezárja a pert.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár