2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán vita a második világháború befejezéséről

2005. augusztus 3. 14:08

Japán parlamenti képviselők felszólították a szigetország kormányfőjét, hogy ne hajoljon meg a Kínából érkező nyomás előtt.

Koidzumi Dzsunicsiro
 évente ismétlődő látogatásai a japán militarizmus jelképének tekintett szentélyben,  komoly feszültséget okoztak Tokió és Peking, illetve Tokió és Szöul viszonyában. A sintoista szentély 2,5 millió japán háborús halottnak állít emléket, köztük 14 elítélt és kivégzett háborús bűnösnek, így Todzso Hideki néhai miniszterelnöknek is.

"Tiltakozunk a belügyeinkbe való kínai és dél-koreai beavatkozás ellen. A fenti két ország ismételten bírálta a kormányfő látogatásait a Jaszukuni-szentélyben" - hangzik a kedden közzétett határozat, amelyet 355 alsóházi honatya írt alá. Nagy többségük a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) képviselője. "Koidzumi a nyilvánosság előtt ígéretet tett (a látogatásra), s idén, amikor a háború lezárásának 60. évfordulójára emlékezünk, azt akarjuk, hogy méltóképpen fejezze ki tisztelgését" - hangoztatta sajtóértekezletén Hiranuma Takeo korábbi kereskedelmi miniszter.

Ugyanakkor olyan ellenzéki és kormánypárti hangok is hallatszanak, amelyek az újjáéledő nacionalizmus veszélyeire hívják fel a figyelmet. "Olyan időben, amikor világszerte erősödik a nacionalizmus, minden vezetőnek kötelessége, hogy tartózkodjék annak kiaknázásától" - szögezte le Noda Takesi alsóházi képviselő (LDP).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár