2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárul a magyar olajipar története

2007. november 13. 10:00

Magyar történelem az olaj szemszögéből

Az 1965-ös év szenzációja az algyői kőolaj- és földgázmező feltárása: Magyarország legnagyobb szénhidrogén készlete válik ismertté, amely néhány év múlva tovább bővül a Szeged városa alatt meghúzódó telepekkel. A hazai kőolaj- és földgáztermelés csúcspontját  a dél-alföldi régió teljesítményének 20 éven át tartó felívelése jelenti. A korabeli tájékoztatás `szűkszavúsága` következtében minderről igen keveset tud az ország. Az iparág jelenlétére egy-egy kitörés hívja fel a figyelmet.

Esztó Péter bányamérnök első munkahelyén, a Hajdúszoboszlói Gázüzemben

Az egész világot megrengető 1973-as olajárrobbanást követő válságra az Egyesült Államok és Nyugat-Európa azonnali energiakorlátozásokkal reagál, a szocialista táborban azonban a "begyűrűzés" feltartóztatásával próbálkoznak. Magyarország folytatja az energiaszerkezet korszerűsítése érdekében elindított energetikai és vegyipari beruházásokat. A KGST tagországok megépítik az első gáztávvezetéket, nagy lendülettel folytatódik a hazai földgáz-program. A Kádár-korszakot az energiahiány fenyegető réme kíséri végig, amelyen a szénhidrogénipar fejlesztésével, a kőolaj- és földgázimport fokozásával és az atomerőmű megépítésével sikerül úrrá lenni.

Hollanday József bányamérnök Nádudvaron

A magyar geológusok, geofizikusok, olaj- és gázmérnökök szakértelmét és teljesítményét világszerte elismerik. Közülük valók a filmsorozat szereplői is, akik a kezdetektől az 1980-as évtized végéig tevékenykedtek a magyar kőolaj- és földgáziparban. Az eredeti helyszíneken felvett személyes visszaemlékezéseket levéltári dokumentumok, korabeli fotók és mozgóképek sokasága egészíti ki. A kibontakozó összkép több mint ipartörténet, sokkal inkább gazdaság-, társadalom- és politikatörténet, sok-sok drámai fordulattal.

A filmsorozat nyolc epizódja tizenkét év alatt készült el. Alkotói ez alatt a hosszú idő alatt gyakran szembesültek azzal, hogy a közvélemény rendkívül tájékozatlan a hazai szénhidrogénipar létét, jelentőségét, külgazdasági összefüggéseit illetően. Pedig a jelenben zajló folyamatok higgadt és méltányos megítélése aligha lehetséges az idevezető út és mai helyzet tényeinek ismerete nélkül.
Olaj, olaj, olaj! I-VIII.  Fejezetek a magyar kőolaj- és földgázipar történetéből
színes magyar dokumentumfilm sorozat (1995-2007)
rendező: Kóthy Judit
forgatókönyvíró: Kóthy Judit, Pécsi Vera, Topits Judit
operatőr: Pap Ferenc, Stenszky Gyula, Halla József
dramaturg, kutató szerkesztő: Topits Judit

A sorozatot az m2-n, késő esténként a Záróra helyén vetíti a Magyar Televízió, 2007. november 20-21-22-23-án és 26-27-28-29-én.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár