2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kercaszomor nem lehet a legbátrabb község

2005. június 12. 10:48

A délszláv állam még a trianoni békeszerződés előtt katonai erővel megszállta az Őrség egy részét, s noha végül nem ítélték nekik a területet, a megszállók nem távoztak. Ezért az akkor még a határ magyar oldalán lévő Kerca és a másik oldalra kényszerített Szomoróc község férfi lakossága felszabadította Szomorócot, amit a békeszerződés Magyarországnak ítélt. A falu visszatérhetett az anyaországhoz, de Kercaszomor még mindig a Communitas Fortissima címért kűzd.

TRIANON EMLÉKEZETE

Trianon ma is hat a román közvéleményben
85 éve írták alá a trianoni békeszerződést
A szlovákok szerint Liszt Ferenc szlovák

A Vas megyei Kercaszomor lakosságát felháborította a parlament minapi döntése - írja a Népszabadság. A képviselők ugyanis nagy többséggel elutasították azt a módosító indítványt, hogy hivatalosan is deklarálják: a 260 lakosú település viselheti a "Legbátrabb község" címet.

Az ott élők arra alapozzák igényüket, hogy felmenőik 1920. augusztus elsején fegyveres felkeléssel vívták ki a település Magyarországhoz való visszacsatolását, fegyverrel léptek fel a délszláv megszállók ellen, akik ragaszkodtak a magyar községhez, pedig azt a trianoni békediktátum sem nekik ítélte.

A Népszabadság kérdésére dr. Zsiga Tibor, a történelemtudomány kandidátusa, aki 2002-ben részletesen írt a témáról, elmodta: az Őrség egy részét még a trianoni békeszerződés előtt, 1919 augusztusában katonai erővel megszállta a szomszédos délszláv állam.

Az 1920. június 4-én megkötött békediktátum ugyan nem ítélte nekik ezt a területet, de a megszállók nem távoztak. Ezért az akkor még különálló település, a határ magyar oldalán lévő Kerca és a másik oldalra kényszerített Szomoróc község férfi lakossága a helyi határőrök támogatásával - azoktól kapott puskákkal és a megszállóktól elvett fegyverekkel - felszabadította Szomorócot, amit a békeszerződés Magyarországnak ítélt. Így ez a falu visszatérhetett az anyaországhoz. Igaz, hogy később leverték a felkelést. Mégsem volt értelmetlen a tettük, mert 1922-ben a győztes hatalmakat képviselő határmegállapító bizottság visszaadni rendelte Magyarországnak Szomorócot.

A két község aztán 1942-ben egyesült. A történész éppen a balassagyarmati példára hivatkozva javasolta: Kercaszomor kapja meg a "Legbátrabb község" (Communitas Fortissima) címet. A helyi önkormányzat, a Vas Megyéért Egyesület és a Vasi Honismereti Egyesület elfogadta érvelését.

A hősök leszármazottainak 2002-ben díszoklevelet adományoztak, majd szobrot is állítottak a településen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár