Bocskai jogara után újabb aranykincsek érkeznek Debrecenbe

2017. június 26. 12:10 MTI

Bocskai István fejedelmi botja után további értékes arany- és ezüstkincsek érkeznek a debreceni Déri Múzeumba a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumból – jelentette be a cívisváros polgármestere pénteken a Déri Múzeumban, amikor a Magyar Református Egyház ünnepi zsinatára érkezett egyházi személyiségeknek bemutatta az ereklyét.

Bocskai jogara után újabb aranykincsek érkeznek Debrecenbe

Papp László köszönetet mondott Ernest Oberlander Tarnoveanunak, a bukaresti múzeum főigazgatójának, amiért lehetővé tette, hogy a múzeumok éjszakájára bemutathatják Debrecenben Bocskai István fejedelmi jogarát, és amiért folytatódik a két múzeum együttműködése. Ennek eredményeként július 12-én több mint ezer ősi arany- és ezüstkincs érkezik Debrecenbe: a bukaresti múzeum szervezésében 31 romániai megyei múzeum kincseit, a mai Románia, jelentős részben Erdély területén talált, az aranyművesség kezdeti időszakától, a késő antik, kora középkorig terjedő időszak legértékesebb arany és ezüst kincseit láthatják majd az érdeklődők Debrecenben – közölte a polgármester.

“Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig nem került egyetlen magyar vidéki múzeumba sem” – mondta Papp László megjegyezve, hogy ez “fontos múzeumi, kulturális és diplomáciai siker”. A debreceni polgármester emlékeztetett rá, hogy 411 évvel ezelőtt, 1606. június 23-án írták alá a Bocskai-szabadságharcot lezáró bécsi békét, ami hozzájárult, hogy a protestáns egyházak, köztük a reformátusok fennmaradhattak.

“Ma, 411 évvel később Debrecenben köszönthetjük a Magyar Református Egyház vezetőit abból az alkalomból, hogy a debreceni zsinat megerősíti a második helvét hitvallást” – mondta hozzátéve: erre a történelmi eseményre a Déri múzeumba érkezett a fejedelem egyik legfontosabb uralkodói jelvénye, a jogar. “Így valóban történelmi napokat élünk” – jegyezte meg Papp László. Ernest Oberlander Tarnoveanu, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Bocskai István fejedelmi jogara Erdély aranykorának, európai hatalommá emelkedésének a jelképe, amit Románia legfontosabb kincsei között tartanak számon. Hozzátette: 1971 és 2002 között állandó kiállításon volt látható a jogar a bukaresti múzeumban, azóta időszakonként mutatják be, legutóbb például a Románia kincseit bemutató kiállítási anyag részeként Pekingben láthatták az érdeklődők. 

A főigazgató – utalva a folytatódó kulturális kapcsolatokra: a romániai aranykincsek debreceni bemutatására – kijelentette: a kultúra összehoz, összeköt, még akkor is, amikor vannak tényezők, amelyek elválasztanak. Reményét fejezte ki, hogy hosszú távú együttműködésük eredményeként a Déri múzeum gyűjteményéből is láthatnak majd kiállítást Bukarestben.

Papp László, mielőtt az egyházi méltóságokkal megtekintették Bocskai buzogányát, felhívta a figyelmet, hogy az ereklye “nincs egyedül”: a héten Báthory István fejedelmi botja, és Bocskai István berátja, az az okirat, amellyel a török szultán nevében eljáró nagyvezír Bocskait nem csupán Erdély fejedelmének, hanem Magyarország királyának is kinevezte, is látható a múzeumban. A kupolateremmel szemben lévő Munkács-teremben pedig ismét együtt látható a Krisztus-trilógia. Néhány napra – a tulajdonos hozzájárulásával “lehullt a lepel” a Golgotáról, így ismét együtt látható híres “társaival”, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce Homo című képekkel.

Magazin

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma