2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor még rövid szoknyában jártak az afgán nők

2016. január 21. 12:41

Ha ma Afganisztánra gondolunk, a sivatag, a tálibok, az egész testet elfedő burkát viselő asszonyok és az állandó konfliktusok sora jut eszünkbe. Nem volt azonban ez mindig így: az 1980-as években zajló szovjet-afgán háború és a tálibok 1996-os hatalomátvétele előtt az 1960-1970-es években a közép-ázsiai országban megszokott volt a nőkön a rövid szoknya, az iskolákban koedukált tanítás zajlott, az élet sokkal békésebb és szabadabb volt, a háború pedig elkerülte az afgán népet.

Az 19. század brit-afgán háborúit követően 1919-ben a gyarmati státuszban álló ország elnyerte szuverenitását. Afganisztán azonban nem szakított végleg az európai kapcsolatokkal. Amanullah kán és utódai, valamint az 1933 és 1973 között az állam élén álló Zahir sah király idején megindult modernizáció, amely Európára mintaként tekintett: kötelezővé tették az elemi oktatást, a rabszolgaság intézménye megszűnt, a nők is tanulhattak, a hagyományos női viselet, a burka sem volt már kötelező. Habár egyes törzsi és vallási vezetők idegenkedtek a reformoktól és a politikai viszályok, valamint a hidegháború szele sem kerülhette el a kontinens ezen szegletét, Afganisztánban viszonylagos béke és szabadság honolt.

Bill Podlich amerikai egyetemi tanár 1967-ben az UNESCO munkatársaként került a Kabuli Egyetemre, ahol kétéves tartózkodása során számos fényképet készített a közép-ázsiai ország mindennapjairól. Habár azokban az évtizedekben sem volt ismeretlen az afgánok számára a nélkülözés, és az ország fejlettségi színvonala meg sem közelítette a nyugatét, a háborúk, a tálib hatalomátvétel (amely során ismét a saria, vagyis az iszlám törvénykezés lett a jogrendszer alapja, így minden férfinak szakállt kellett viselnie, betiltották a zenehallgatást, de még a sakkozást is, ha pedig egy nőnek véletlenül kilógott valamely testrésze a burka alól, a férfiak akár meg is verhették), valamint a 2001-es amerikai invázió előtti Afganisztán egy békés, virágzó nemzet képét mutatta, amely a most következő fotókon jól tükröződik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy szőke lány és az afgán fiatalok tekinteteÓrák közötti szünet a kabuli Amerikai Nemzetközi IskolánFotózás a Pagmen-kertekbenFiúk-lányok vegyesen egy afgán osztályterembenUtazás a buszonTánc és zene az óvoda udvaránGimnazista lányok Kabul egyik utcájánTanítás a szabad levegőn kíváncsi turisták gyűrűjébenA nagy testvérA közlekedési dugók ott is mindennaposak voltakSüteményeket díszít egy afgán kisfiúTeázás a folyóparti szikla tetejénA sálárusnálA kabuli Amerikai Nemzetközi Iskola parkolójábanDesszertsütés nomád módraSzünetet tartó buszsofőrSzieszta a fák alattA Kabuli Egyetem órájánBarátságos tömegTanítás a szabad levegőnTöltőállomás a semmi közepénTarka menet egy vidéki kisvárosbanA fotós Podlichról is készült egy képÓvodai táncSzálloda és boltok

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár