2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akiért Kennedy elnök még válni is hajlandó lett volna

2015. november 23. 17:25 MTI

Elárverezik a néhai amerikai elnök, John F. Kennedy szerelmes leveleit, ám nem azokat, amelyeket feleségének, Jackie-nek írt, hanem azokat, melyek címzettje a svéd Gunilla von Post volt. Viszonyuk Kennedy esküvője után is folytatódott, sőt, állítólag Kennedy még válni is hajlandó lett volna a svéd nőért.

Az elnök még szenátor volt, amikor hetekkel a Jackie-vel kötött házassága előtt beleszeretett a svéd társasági hölgybe, akivel a francia Riviérán, Cannes-ban találkozott 1953-ban. Viszonyuk 1956-ig tartott -. írta a New York Post. A hétfői New York-i árverésen két teljes levelet, három levéltöredéket és három, kézzel címzett borítékot kínálnak eladásra. 2010-ben már kalapács alá került von Post és Kennedy levelezéséből néhány levél, összesen 115 ezer dollárért, a most eladásra kínáltak a 2011-ben, 79 éves korában elhunyt svéd hölgy hagyatékából kerültek elő.

A legkorábbi levél 1955-ben íródott, és ez még nem szerelmes szavakkal teli; Kennedy csupán udvariasan érdeklődik, hogy stockholmi látogatásán találkozhatna-e Gunilla von Posttal. Az utazásra azonban, Kennedy gerincműtétje miatt, nem került sor. A következő évben az amerikai politikus újból írt: "Hosszú az út Gunillához, de megéri" - írta többek közt.

Viszonyuk Kennedy esküvője után is folytatódott, sőt, állítólag Kennedy még válni is hajlandó lett volna a svéd nőért. Legalábbis Gunilla von Post ezt írta 1997-ben megjelent, Szeretettel, Jack című memoárjában. Az emlékiratok szerint JFK többször is megpróbált véget vetni házasságának, de apja mindahányszor megakadályozta, részben politikai ambíciói miatt, részben pedig mert Jackie újabb kisbabát várt. Gunilla von Post később férjhez ment egy dúsgazdag svéd birtokoshoz. "Ha mégsem mennél férjhez, gyere ide, látnom kell téged. Csodálatos volt a tavalyi nyár veled. Élénken él emlékezetemben, csodás vagy, és hiányzol nekem" - írta John Fitzgerald Kennedy. Ez volt az utolsó levele svéd szerelméhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár