2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A "nemzet atyjának" agyáról vitáznak a csehek

2015. május 15. 18:35 MTI

Nyílt társadalmi vitát kezdeményez a prágai Nemzeti Múzeum arról, mi legyen Frantisek Palacky (1798-1876), a 19. század csehországi tudományos élet kiemelkedő alakjának agyával. A történész, politikus cseh nemzet történelméről írt munkáját mindmáig a témakör alapvető fontosságú műveként tartják számon. 

A 19. századi cseh nemzeti mozgalmak egyik vezető személyiségének agyát 1876-os halála után egy speciális oldatba tették, és az utóbbi 60 évben a prágai nemzeti múzeum panteonjában őrizték. A Vencel tér felső részét lezáró történelmi épületet azonban rövidesen teljesen felújítják, ezért az összes kiállítási tárgyat máshol kell elhelyezni.

A faládikóban lévő üvegedényt a múzeumból pénteken ünnepélyesen átszállították a belvárosi Palacky utcában lévő emlékházba, ahol a történész élete utolsó éveit töltötte, és ahol a halál is érte. Az azonban, hogy mi lesz a jövőbeni sorsa az ereklyének, egyelőre kérdéses.

"Több lehetőséggel dolgozunk. Mérlegeljük, hogy eltemessük-e a Melník városa melletti Lobkovicében lévő családi sírboltban, visszahozzuk-e a nemzeti múzeumba vagy egyáltalán mi is legyen vele. A megoldásba a közvéleményt is szeretnénk bevonni, ezért társadalmi vitát indítunk nemcsak az agy elhelyezéséről, de Palacky személyiségéről és jelentőségéről is" - nyilatkozta Michal Lukes, a nemzeti múzeum vezérigazgatója pénteken újságíróknak.

A Csehországban a "nemzet atyjaként" is ismert történész és politikus a maga korában nagy köztiszteletnek és elismerésnek örvendett, temetésén tízezrek vettek részt. Bebalzsamozott holtteste hosszabb ideig az óvárosi városházában volt kiállítva. Agyának megőrzéséről a korabeli cseh politikai és kulturális elit hozott döntést.

Palacky írása a cseh nemzet történelméről mind a mai napig a szakma alapfontosságú művei közé tartozik. Ugyanakkor Palacky fogalmazta meg és népszerűsítette azt az elméletet, miszerint a magyar állam megalakulása a mai Közép-Európában a szlávokra nézve rendkívül katasztrofális következményekkel járt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár