A nemek egyenjogúságáról tanúskodik a 28 ujjú asszony

2015. június 11. 10:10 MTI

Három agyagszobrot tártak fel Peru északi részén, Vichama romváros területén, a Caral kultúrához tartozó ősi alkotások korát 3800 évesre becsülik a szakemberek.

A nemek egyenjogúságáról tanúskodik a 28 ujjú asszony

Egy nádkosárból előkerült alkotások közül kettő - meztelen férfit és nőt ábrázoló, fehér, fekete és vörös festékkel kiszínezett szobrok - a feltételezések szerint a helyi hatalmasságokat jelképezik. A harmadik alak, a 28 ujjú asszony, főpapnő szobra lehet. Feltételezések szerint az agyagfigurák vallási célokat szolgáltak, egy új ház alapozásakor végzett szertartás során használták őket.

Ruth Shady ásatásvezető régész szerint az agyagszobrocskák a nemek egyenjogúságáról tanúskodnak. Hangoztatta, igen jelentős leletekről van szó, amelyeknek köszönhetően megismerhetik, hogy milyen szerepet töltöttek be a nők a világ egyik legősibb civilizációjában - olvasható a Peru this week honlapján.

Az 5000 éve alapított Caral hatalmas település volt a Supe folyó völgyében. Ez az amerikai kontinens, de lehet, hogy a világ legősibb városa. A települést hat piramisforma épület határolta, amelyek közül a legnagyobbik 160 méter hosszú, 150 méter széles és 18 méter magas volt, és bejáratánál két egyenként 3,5 méter magas gránitmonolit őrködött. A város lélekszáma 3000 fő volt, a Supe völgyében pedig akár 20 ezer ember is élhetett. Az UNESCO 2009-ben Caral-Supe szent városa néven jegyezte be a világörökségi listára az ősi romvárost.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma