2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A II. világháború HD-ben

2015. október 8. 12:45

1935-ben még a sokan úgy vélték, Hitler csak visszaköveteli azokat a területeket, ami jogosan jár Németországnak. Úgy tűnt, hogy a német kormány csak a nemzet büszkeségének visszaállításán dolgozik és senkire nem jelent veszélyt. A világbékét fenyegető első megmozdulásokat azonban nem Hitler, hanem valaki más kezdeményezte.

1918. november 11-én, 11 órakor véget ért az I. világháború. Wilson amerikai elnök egy új világrend kialakításának ígéretével érkezett Európába: cél a Nemzetek Szövetségének létrehozása, hogy ne harcok útján, hanem a szövetségben lefolytatott vitákon keresztül oldják meg a problémás kérdéseket. Wilson elnök visszatérése után azonban az USA mégis inkább az elszigetelődés politikáját választotta és végül megtagadták az általuk kezdeményezett szövetséghez való csatlakozást.

Németország ez idő alatt demokratikus köztársasággá vált, területe lecsökkent, népességének egy része kisebbségbe került, és valahonnan elő kellett teremtenie azt a 6,6 milliárd font jóvátételt, amelyet Franciaország és Nagy Britannia számára kellett kifizetnie. 1923-ban az infláció feldúlta az országot, amely állapot a demagóg, jobboldali politikusok számára kedvezett, közben Hitler irányítása alá került a Nemzeti Szocialista Párt.

S bár 1923 októberében a kormány elleni puccs kísérlete miatt kilenc hónapra börtönbe került, majd következett öt esztendő, amikor a weimari Németország virágzott, 1929. októberében az USA tőzsdepiacának összeomlása és az így kialakuló világgazdasági válság következtében elérkezett Hitler ideje.

1935-ben megtette a terjeszkedésre irányuló első lépéseit. Akkor még sokan úgy gondolták, hogy csak visszaköveteli azokat a területeket, ami jogosan jár Németországnak. Nem tiltakozott erélyesen sem Franciaország, sem Nagy Britannia. Sokáig úgy tűnt, hogy a német kormány csak a nemzet büszkeségének visszaállításán dolgozik és senkire nem jelent veszélyt. A világbékét fenyegető első megmozdulásokat azonban nem Hitler, hanem valaki más kezdeményezte.

A legmodernebb digitális technikával, az eredeti kópiák kiszínezésével a második világháború teljes történetét színesben mutatja be a Spektrum sorozata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár