6000 évvel ezelőtti kegyetlen mészárlás áldozatainak csontjaira bukkantak

2016. június 8. 09:48 MTI

Hatezer éves mészárlás áldozatainak megkövült maradványaira bukkantak francia régészek az északkelet-franciaországi Achenheimben. A Strasbourg közelében fekvő településen az INRAP régészeti kutatóintézet csoportja tíz ember megkövült holttestét találta meg ősi gabonasilók egyikében.

Hatezer évvel ezelőtti mészárlásban megölt emberek csontvázai

A területen mintegy 300 ilyen tárolóra bukkantak. A megkövült, eltöredezett holttestek között találtak betört koponyájút is. A neolitikus csoport erőszakos halált halt, számtalan sérülést találtak a lábakon, a kezeken és a koponyákon. Együtt ölhették meg őket és lökték a silóba, legalább is erre utal az a mód, hogy a holttesteket egymásra "halmozva" találták meg.

"Nagyon brutálisan végezték ki őket, erőszakos csapásokkal, szinte bizonyosan kőbaltával" - közölte Philippe Lefranc, az Infrap szakembere. A régészek öt felnőtt és egy kamasz holttestét találták meg és négy különböző személy karcsontját. Valamennyien férfiak voltak. A karok valószínűleg hadi trófeák voltak, hasonlóan azokhoz, amelyeket a régészek egy közeli temetkezési helyen találtak 2012-ben - tette hozzá Lefranc.

Megcsonkításuk egy "tomboló, rituális harcosok" társadalmára utal. A silók egy védelmi falon belül helyezkedtek el, ami arra utal, hogy egy zavaros, minden biztonságot nélkülöző korban halhattak meg - magyarázta a régész. A szakemberek azt feltételezik, hogy egy helyi törzs csaphatott össze a mai Párizs területéről érkezett csoporttal i.e 4400-4200 évvel. Azt remélik, hogy a csontok genetikai vizsgálatával több információhoz jutnak a gyilkosságokról.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma