Embriotómiát hajtottak végre egy 19. századi magzaton

2014. október 6. 08:47

Az anya méhében darabolták fel azt a 19. századi, mumifikálódott magzatot, amelyet öt éve, a l’aquilai földrengés során találtak meg; a kutatók szerint a műtétre valószínűleg akkor került sor, amikor az anya élete veszélyben forgott.


A mumifikálódott magzatot öt évvel ezelőtt, a l’aquilai földrengés során találták meg olasz szakemberek. A földrengés 2009. április 6-án rázta meg az olaszországi L’Aquilát, a katasztrófának legalább 309 halálos áldozata volt, s 3-10 ezer épület rongálódott meg a rengés következtében, köztük a közeli casentinói Keresztelő Szent János templom. Ekkor tárultak fel azok a mára elfeledett, föld alatti termek, ahonnan több mumifikálódott emberi maradvány került elő, így a magzat is, amelynek korát 170 évesre becsülték a szakemberek.

Mikor megröntgenezték a múmia magzatát, kiderült, hogy a csontok furcsa helyzetben láthatók a pólyán belül. Medencecsontjának és állkapcsának formáját nem tudták meghatározni, így a magzat - amelynek korát 29 hetesre becsülték -  neme homályban maradt. A magzat több helyen sérült, feldarabolt koponyáját elválasztották gerincétől, karjait pedig az izületeknél a törzsétől - ilyen eljárásokat nem alkalmaztak a post-mortem eljárások során. "Minden jel embriotómiára (a meg nem született magzat feldarabolása) utal" - fogalmazott Ruggero D'Anastasio, a felfedezésről írt tanulmány orvosprofesszor szerzője.

A kutató szerint az embriotómia gyakori jelenség volt az antikvitásban. Alexandriában, illetve később Rómában is ismerték az 1-2. században, s akkor alkalmazták, amikor az anya élete egy komplikáció miatt veszélybe került, vagy a magzat már elhalt, mások szerint pedig az abortusz egyik legbrutálisabb módszere volt a középkorban. A magzat részeit a műtét után anatómiai pontossággal összeillesztették, ami arra utal, hogy a meg nem született gyermeket nagy tisztelet övezte a korban, írják a kutatók.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma