Új Nazca-vonalakat fedeztek fel Peruban

2014. augusztus 5. 15:00

A nagy szél- és homokviharok következtében eddig nem ismert Nazca-vonalak váltak láthatóvá Peruban.


Peru egy félreeső vidékén, Limától 400 kilométerre délre, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon láthatók azok a gigantikus mértani alakzatok, monumentális állat- és emberábrázolások és nyílegyenes vonalak, amelyek közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak.

A geoglifák nagyjából i.e. 500 és i.sz. 500 között, azonos módon készültek: a talajról lekaparták a vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A világ legnagyobb grafikai alkotása 450 négyzetkilométeres területet foglal el. A leghosszabb alak 285 méter és egy pelikánt mintáz.

A Nazca-vonalakat az UNESCO 1994-ben vette fel a világörökségi listára. A geoglifák felfedezésük óta foglalkoztatják a kutatókat. S noha vége-hossza nincsen a titokzatos alkotások rendeltetéséről szóló elméleteknek, a legvalószínűbb, hogy asztronómiai funkciót töltöttek be.

Az új, eddig ismeretlen vonalakat egy pilóta, bizonyos Eduardo Herrán Gómez de la Torre fedezte fel a múlt héten, miután elrepült a fennsík elett - számolt be az El Comercio című perui napilap. A kutató egy 60 méter hosszú és 4 méter széles kígyót azonosított a híres kolibrialakhoz közel, emellett az El Ingenio-völgyben és a a Pampas de Jumanán madár-, illetve egy teveféle- (valószínűleg láma) alakra, valamint cikkcakkokra lett figyelmes az égből.

A régészek jelenleg arra keresik a választ, hogy a vonalak a Paracas-kultúrához tartoznak-e, amely i.e. 800-100 között virágzott a perui Ica régióban, s amelynek fejlett kézművessége nagy hatással volt az i.e. 1. században létrejött Nazca-civilizációra.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma