Levelet írtak a Titanic-katasztrófa estéjén 

2014. április 2. 11:00 MTI

A Titanic jéghegynek ütközése estéjén írt - egyetlen ismert, fennmaradt - levelet árvereznek el április végén Angliában, az aukciósház 40 millió forintnak megfelelő összeget remél érte.


A soha fel nem adott levelet a brit Esther Hart, a Titanic egyik túlélője írta 1912. április 14-én este, röviddel az előtt, hogy az óceánjáró 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, másnap 2 óra 20 perckor pedig elsüllyedt.

A White Star Line hajótársaság fejléces papírjára írt levél szerzője egyebek közt arról számol be édesanyjának, hogy tengeri beteg, ezért sem enni, sem inni nem tud, hétéves kislánya, Eva azonban jól van, és majd fellép egy koncerten, amelyet másnap este adnak a fedélzeten.

Esther Hart és lánya túlélte a katasztrófát, a férj és apa, Benjamin Hart azonban odaveszett. 1996-ban bekövetkezett haláláig Eva Hart számított a Titanic egyik legismertebb túlélőjének.

Esther Hart (j), férje, Benjamin Hart (b) és lányuk, Eva

Eva szerint a levelet apja kabátja zsebében találta meg édesanyja a megmenekülésük után. A levél a borítékkal együtt mintegy húsz éve került egy meg nem nevezett gyűjtő birtokába, aki most a Henry Aldridge&Son aukciósházra bízta az értékesítését.

Az árverésszervező szerint "nagyon jelentős" dokumentumról van szó, mert az ismeretek szerint ez az egyetlen olyan levél, amelyet a végzetes napon írtak. Az aukciót április 26-án tartják a délnyugat-angliai Devizesben, a szervező 100 ezer angol fontot remél érte.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma