Erotikus műalkotások a múltból

2014. február 18. 14:32

Elég csak a jól ismert pompeji és herculaneumi pajzán falfestményekre és domborművekre, vagy a hasonlóan híres, szexuálisan "túlfűtött" babiloni agyagtáblákra utalni, hogy lássuk, az erotika több ezer éve meghatározó témája a művészeteknek. Festmények, szobrok, műtárgyak, fotók - íme néhány jelentős alkotás az elmúlt évszázadok bőséges terméséből.


A szex mint művészi fegyver

Vörösre festett szemérmű kislány, párok szeretkezés után, maszturbálást ábrázoló önarckép: szinte nincs még egy olyan festő a művészettörténetben, akinek alkotói munkásságában a testiség, az erotika ennyire a középpontban lett volna, mint az osztrák Egon Schielének (1890-1918). A polgári Ausztriát a maga idejében megdöbbentette Schiele stílusa, a művésznek 1912-ben 24 napot közszeméremsértés címen börtönben kellett töltenie.

Az expresszionista, Klimt-tanítvány Schiele mintegy "művészi fegyverként" használta a szexet, amely - a halál mellett - már nagyon korán jelen volt életében. Ezek, azaz a testet kiemelő alkotásai a legmegragadóbb művei az osztrák festőnek: a sajátja, az utcagyereké, vagy éppen szeretőjéé. A fenti, A nő fekete harisnyában című képet Schiele 1913-ban fejezte be.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma