Wari előkelőket temethettek a perui mauzóleumokba

2014. február 14. 13:22

Ezeréves, feltehetően wari sírokat találhattak az Andok középső részén perui régészek.


Martha Cabrera régész tájékoztatása szerint a szakemberek eddig két földalatti járatot tártak fel Huamanga tartományban, a quinua-i körzetben. Az egyik 15 méter hosszú, 1,4 méter széles és 1,75 centiméter magas, míg a másik 8,5 méter hosszú. A régészek feltételezése szerint a járatok valójában mauzóleumok, amelyek a Wari Birodalom elitjének közös temetkezési helyeként szolgált.

A régészeti feltárások 2012-ben kezdődtek az Andok középső részén található Ayacucho régióban; Cabrera és régészkollégája, Jose Ochatoma idestova tíz éve dolgoznak a különböző wari lelőhelyeken. A Perui.21 nevű internetes oldal szerint egy hat méter hosszú kőtáblát és mintegy hatvan ember maradványát sikerült eddig feltárni.

A Wari Birodalom i.sz. 600 és 1000 között virágzott a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom kialakulása előtt. Központjuk a Ayacucho modern városától 11 kilométerre északkeletre található Wari volt, de a civilizáció közigazgatásáról többet nem tudni, írásos forrást ugyanis nem hagytak hátra, csak több ezer régészeti lelőhelyet, köztük a perui Cuzco-völgy érintetlen királysírjait. Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani, majd 1000 körül teljesen elnéptelenedett. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma