A víz alatt kutatják a perui templom történetét

2013. november 7. 11:51

Búvárok és régészek együtt végeznek kutatást, hogy feltárják a perui Pachacamac templom és a környező szigetek közötti kapcsolatokat.


A por és a szél ezúttal nem fogja megkeseríteni a régészek életét, de a természeti elemek még így is sok nehézséget okozhatnak: a szakemberek ugyanis nem a szárazföldön, hanem a tengerben kutatják az egyik perui templom, az ősi Pachacamac történetét.

A templom körüli régészeti lelőhely a dél-amerikai ország egyik kincsesbányája: eddig 17 piramist azonosítottak, amelyek közül többet megrongált az El Niño. A piramisok mellett a lelőhely ismert a korai átmeneti korszakban (200-600) született freskóiról, illetve temetőjéről, de a legtöbb épület és templom 800-1450 között, az inkák érkezése előtt épült. A város alapjait a huarik (600-800) rakták le, ők adminisztratív funkciót szántak Pachacamacnak, amely a birodalom összeomlása után vallási központtá nőtt.

A Limától, Peru fővárosától 40 kilométerre lévő, mintegy 500 hektáros kiterjedésű szent hely területén a legjobb állapotban az inka kori épületek – köztük a képen látható naptemplom – maradtak meg. Pachacamac vallási jelentőségét nem veszítette el, itt kérték ki jósaik véleményét az inka vezetők egy-egy nagyobb döntés előtt. A lelőhely nevét egyébként Pacha Kamaq-ról, a világ teremtőjéről kapta.

Az inka naptemplom

A perui régészek jelenleg Pachacamac és a közeli szigetek közötti kapcsolatokat kutatják. A szakértők feltételezései szerint ugyanis a prehispán csoportok életében különösen fontos szerepet töltöttek be ezek a szigetek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma