Hajnalig dorbézolt Sztálin és Churchill

2013. május 31. 08:10

Hamar feloldódott első személyes találkozójuk alkalmával Sztálin és Churchill, bár a britek világháborús kormányfőjét enyhe fejfájás kínozta az 1942. augusztusi, féktelen italozásba átforduló moszkvai látogatás idején.


Két és fél évvel Jalta előtt, 1942 augusztusában Winston Churchill brit kormányfő és Joszif Sztálin szovjet diktátor hajnalig tartó eszmecserét folytattak egymással. A stratégiai döntések okozta feszültséget a két vezető a lehető legegyszerűbb módon vezette le: borral, sok borral.

Churchill és Sztálin vad italozásáról a brit Nemzeti Levéltár egyik titkosítás alól feloldott dokumentuma számol be, amelynek részleteit a The Daily Telegraph napilap tárta a nyilvánosság elé. Churchill és Sztálin ekkor találkoztak először szemtől szemben egymással; a moszkvai látogatás célja az volt, hogy a brit kormányfő megossza a szövetségesek terveit az észak-afrikai inváziót („Fáklya” hadművelet) illetően, és hogy tudassa a generalisszimusszal: nem lesz második front Európában.

Az esetről beszámoló Sir Alec Cadogan brit diplomata szerint a mulatozásba átforduló tárgyalás éjjel háromig zajlott. A mértéktartásáról egyáltalán nem híres Churchill állítólag enyhe fejfájásra panaszkodott, így az ártalmatlannak tűnő habzó kaukázusi vörösbor mellett döntött - olvasható a levéltár oldalán, ahol további korabeli anekdoták találhatók.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma