A szegedi várfal újabb szakaszát tárják fel

2012. szeptember 7. 15:11

A szegedi várfal újabb szakaszát tárják fel a Móra Ferenc Múzeum régészei a Stefánián: a Tisza-felőli oldalon körülbelül 4 méter magas falakat találtak a mélyben. A várfal ásatási munkálatairól a helyszínen tart sajtótájékoztatót Fogas Ottó megyei múzeumigazgató szeptember 10-én, hétfőn 11 órakor.

A középkorban épült, majd a nagyárvíz miatt elbontott szegedi vár pontos elhelyezkedését mind a mai napig homály fedi. Az elmúlt években végzett ásatásoknak köszönhetően azonban egyre több falszakasz pontos helyére derül fény.

A Móra-múzeum régészei most az önkormányzat megbízásából, Európai Uniós forrásból végzik a partfal-rekonstrukciót megelőző, kötelező feltárásokat. A munkálatok során a várfal újabb, Tisza-felőli oldalának részletét találták meg: 3-4 méteres, úgynevezett felmenő falakra bukkantak. A feltárás segítségével a szakemberek még pontosabban meg tudják határozni, hogy merre is húzódott a legendás szegedi vár.

Az ásatás helyszínén, a Stefánián tart sajtótájékoztatót a munkálatokról Fogas Ottó megyei múzeumigazgató, a feltárás ásatásvezetője szeptember 10-én, hétfőn 11 órakor.

Címkék

Játsszon!

Kitől származik a következő idézet: `Míg Éva szőtt, és Ádám kévét hordott, ki látott akkor lovagot és lordot?`

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma