Könyv egy magyar hadifogságba esett olasz katonáról

2012. március 7. 16:11 MTI

Az első világháborúban magyar hadifogságba került olasz katona történetét eleveníti fel az Egy tanár a fronton című olasz könyv; Nunzio Coppola magyarországi visszaemlékezéseit fia találta meg és adta ki.


"Édesapám az 1848-as magyar szabadságharc nagy tisztelője volt és a magyarok iránti szeretetét a hadifogság után sem veszítette el" - elsőként ezt emelte ki Giuseppe Coppola orvos, aki 2003-ban a családi pincében találta meg édesapja első világháborús feljegyzéseit, valamint a frontról és a hadifogságból írt százötven levelét.

"Tudtuk, hogy a magyarok foglya volt, de feleségének, gyerekeinek nem beszélt róla, ez a könyv szól helyette" - mondta Coppola, aki Matteo Ermacora történésszel írta meg az Un professore al fronte (Egy tanár a fronton. Naplók, levelek a háborúból és a fogságból 1916-1918) visszaemlékezést. Az udinei Gaspari kiadónál megjelent könyv előszavát Giorgio Napolitano államfő írta.

A nápolyi gimnáziumi tanár, Nunzio Coppola önkéntesként ment az isonzói frontra, ahol 1917 májusában magyar katonák fogták el. Tizennyolc hónapot töltött fogságban Ausztriában, Csehországban, majd fegyelmi vétségért a komáromi erődbe helyezték át. Innen 1918 novemberében szökött meg harminc tiszttársával: vonattal elérte Budapestet, onnan Triesztet. Életét gimnáziumi irodalomtanárként folytatta, a későbbi írónő Elsa Morante tanára is volt.

Coppola naplói és feljegyzései a lövészárokban töltött hét hónapot és a másfél év hadifogságot idézik fel. Az osztrák-magyar hatóságoktól cenzúrázott vagy a börtönből titokban kijuttatott leveleiben Coppola írt a caporettói vereségről, a fogságban elszenvedett éhezésről és arról a magyar katonáról is, akit elfogásakor lőtt le és akiről attól kezdve sokszor álmodott.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma