Nagy Lajos kori érméket találtak Lengyelországban

2012. február 24. 11:27 MTI

Nagy Lajos és a Jagellók korából fedeztek fel érméket a Visztula partján fekvő Kazimierz Dolny kisváros XVI. századi plébániatemplomának felújításakor - olvasható a Kurier Lubelski című kelet-lengyelországi regionális napilap honlapján.


A plébániatemplomot tavaly ősszel kezdték felújítani. Elsősorban építészeti munkálatok folytak a helyszínen, de mivel műemlékjellegű épületet restaurálnak, régészek is dolgoznak a helyszínen.

A napokban több régészeti felfedezésre került sor a templomban. A padlózat felújításkor több kriptát és sírhelyet, egy gótikus és egy XVI. századi templom maradványait tárták fel a kutatók georadar segítségével. A helyszínen közel 130 érmét is találtak, amelyek valószínűleg Nagy Lajos és a Jagellók korából származnak.

Edmund Mitrus, az egyik archeológus a lapnak elmondta, hogy a kripták nehezen megközelíthetők, így nem lenne egyszerű egy "turistaösvény" kialakítása a helyszínen. Csaknem lehetetlennek ítélte templom alatti alagút építését is, hangsúlyozva, hogy az épület alatt mindenhol sírhelyek vannak.

A régészek eleinte lehetővé akarták tenni a kripták látogatását, de a plébánia döntésére az új padlózat alatt, a földben hagyják azokat a következő generációk számára. A kiásott érmék a városi múzeumba kerülnek.

A XIV. században városi jogokat szerzett Kazimierz Dolny a varsóiak egyik kedvenc hétvégi kirándulóhelye. A csaknem 3,5 ezer lakosú kisvárost a művészek is kedvelik, így akár lengyel Szentendrének is nevezhető. Magyar partnervárosa Hortobágy.

Címkék
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma