2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antropológusok kutatják a rabszolgahajó roncsát

2012. január 23. 08:59

Egy amerikai antropológusprofesszor szerint tengeri kutatásuk segíthet az emberiség történelmének egyik legszégyenteljesebb fejezetének, a transzatlanti rabszolga-kereskedelem megértésében.

Stephen Lubkemann két évet töltött Dél-Afrika partjai mentén, a Cape Town közelében lévő hajóroncs mellett, amely 200 rabszolgával a fedélzetén süllyedt el az 1790-es években. Elmondása szerint, ha elérik az elsüllyedt hajót, felszínre hozhatják az első 18. századi rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos régészeti bizonyítékokat.

Az Atlanti-óceán déli részén folyó kutatás egyike azon öt kísérleti kutatási kezdeményezésnek, amelyet a George Washington Egyetem és az amerikai Smithsonian Intézet támogat egy 18 hónapos projekt keretében. Az együttműködés január 12-én kezdődött.

A Smithsonian kurátora, Paul Gardullo mellett Lubkemann vezeti az amerikai és dél-afrikai szakemberekből álló kutatócsoportot. A kutatók abban a reményben merülnek le az óceán fenekére, hogy a hajótörésből származó leletek segítségével feltárhassák a történelmi részleteket.

„Ez egy olyan terület, ahol a régészet egyedi megvilágításba helyezheti a tényeket” – mondta Lubkemann. Hozzátette, hogy bár több régészcsapat is tanulmányozta már a transzatlanti rabszolgahajókat, ez a kutatás lenne az első, ami olyan hajót vizsgálna, amely rabszolgákkal a fedélzetén merült a hullámsírba.

A hajó méretét és felszereltségét vizsgálva a rabszolga-kereskedők célját és esetleges gondolataikat is megpróbálják felfedni a kutatók – ilyen például a brit blokád miatti aggodalmak vagy a gyorsabb szállítási lehetőségek mérlegelése.

A Smithsonian Intézet reményét fejezte ki, hogy a hajótörés vizsgálatának eredményei hozzájárulhatnak az afro-amerikai kultúra és történelem mélyebb megértéséhez. „Néhány partnerünk, mint például a Smithsonian Intézet, érdeklődéssel szemléli, hogyan használjuk fel a gyakorlati eszközöket kutatásaink során. Egyik céljuk beépíteni oktatási programjukba az itt látottakat, megmutatni diákjaiknak, hogy ez a fajta történelmi kutatás azoknak is érdekes lehet, akik nem akarnak búvárokká válni” – mondta Lubkemann.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár