Kozmikus csatáról mesélnek az azték feliratok

2012. február 21. 15:27

23 prekolumbán kőtáblát találtak Mexikóvárosban, Tenochtitlan Nagy Temploma előtt. A rajzokon feltűnik a háború istene, Huitzilopochtli is.


A vulkanikus kőzetre vésett alkotásokon kígyók, foglyok és harcosok láthatók, valamint olyan alakok, akik kitüntetett helyet foglalnak el az azték mitológiában; fókuszban a háború istene, Huitzilopochtli születése és a Szent Háború áll. Az alkotások minden bizonnyal a Nagy Templom építésének idején (1440-1469) születtek.

A Szent Háború központi alakja Koatlikve. Karja-lába karmos, melle lapos, nyakában lánc, amely felfűzött emberi szívekből áll. Egyszer egy az égből leereszkedő tollas labdára lelt, amitől csodaszerűen megfogant, és ezzel felbőszítette több mint négyszáz utódját. Rátámadtak, de ekkor hirtelen, teljes fegyverzetben előtermett méhéből új fia, Vitzilopocstli, aki megvédte, és a harcban megölte a támadók jó részét.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma