Kiváló alkalmazkodóképessége okozta a neandervölgyi vesztét

2011. november 21. 12:38

Amerikai kutatók szerint a neandervölgyi ember – a korábbi álláspontokkal ellentétben – tudott alkalmazkodni a jégkorszak változásaihoz, de kihalását is ennek köszönheti.


Az Arizonai Állami Egyetem és a denveri Colorado Egyetem kutatói régészeti bizonyítékokat használtak fel, hogy követni tudják az emberi viselkedés változásait a késő pleisztocén kori (i.e. 126 000 - i.e. 10 000) Nyugat-Eurázsiában a vadászó-gyűjtögető csoportok 1500 generációján át. Számítógépes modellezést alkalmaztak, hogy megállapíthassák a kulturális és biológiai változások evolúciós következményeit. A kutatások azt vizsgálták, hogyan változott a neandervölgyiek és a modern ember mozgása az egymással történő találkozások és kapcsolatok hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy a környezeti változások alatt nőtt az emberi mozgás.

A tanulmány társszerzője, Julien Riel-Salvatore szerint a kutatások bebizonyították, hogy a neandervölgyi ember sokkal rugalmasabb és leleményesebb volt, mint azt korábban gondolták. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberfaj fokozatosan szívódott fel a terjeszkedő modern emberi populációk elől, mielőtt végleg el nem tűnt.

Riel-Salvatore elmondta: „Már régóta úgy gondoltuk, hogy a modern emberi faj kiszorította az alkalmazkodásra kevésbé képes neandervölgyieket. Úgy tűnik, meg kell változtatnunk ezt az álláspontunkat. A neandervölgyiek tudtak alkalmazkodni, egyszerűen csak a saját sikereik áldozataivá lettek. Bebizonyították életképességüket a nehéz helyzetekben, és mikor találkoztak modern elődeinkkel, elkezdtek alkalmazkodni. A modern ember azonban a neandervölgyiben egy lehetséges párosodási lehetőséget, társat látott. Ennek következtében a neandervölgyi csoportok beolvadtak a modern emberi populációkba, s idővel eltűntek".

Michael Barton, a tanulmány másik társszerzője, egyben az Arizonai Állami Egyetem számítógépes modellezés szakértője, megerősíti az új felvetést. „Összevetettük a modellezés eredményeit a tárgyi régészeti leletekkel, és megtaláltuk a bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyiek – és a modern ember is – úgy alakították viselkedésüket, ahogyan azt mi lemodelleztük” – mondja Barton. „Sőt a modellezés kimutatta az alacsony szintű genetikai keveredést is a két faj között” – tette hozzá.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma