Az első felfedezők leszármazottai az abók

2011. szeptember 27. 08:07

Az ausztráliai őslakosok felmenői a modern ember vándorlásának első hullámában érkezhettek a kontinensre - derül ki a legújabb genetikai kutatások eredményeiből.


A legnagyobb kontinens első benépesülése 70 ezer évvel ezelőtt történhetett, míg a modern ember először 50 ezer éve léphetett Ausztrália földjére - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat az abók génjeinek szekvenálásával.

A hajmintákból kivont DNS alapján elvégzett vizsgálatok alapján a dán és kínai kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy az őslakosok felmenői már 64-75 ezer évvel ezelőtt elváltak az európaiak és ázsiaiak őseitől. A genetikusok szerint az abók ősei lehettek az első modern emberi felfedezők, valamint az ausztrál őshonos népesség lehet a leghosszabb ideje egy földrajzi helyen tartózkodó embercsoport.

A felfedezés jelentősen átírta a modern ember elterjedésével kapcsolatos elméleteket is, ugyanis eddig az abókat az Ázsiát benépesítő csoportok leágazásának tartották. A kutatócsoport eredményei alapján azonban valószínűsíthető, hogy amikor Ausztrália őslakosainak felmenői megkezdték utazásukat, az ázsiaiak és az európaiak még nem váltak el egymástól. A később elkülönülő ázsiaiak és az abók 24 ezer évvel később egyszer keveredtek egymással.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma