Obszidián leletek idézik Hellász jégkori tengerészeit

2011. augusztus 31. 11:24

Az ősi tengerészek már az utolsó jégkor vége előtt is hajóztak az Égei-tengeren hajóztak - derül ki a bányászatról és távolsági kereskedelemről tanúskodó, frissen előkerült obszidián leletekből.


Egy új keltezési módszer szerint már 15 ezer éve is obszidiánt bányászhattak Mélosz szigetén, ugyanis a bronzkort megelőzően az értékes kőzet elengedhetetlen alapanyag volt az éles eszközök gyártásához. "Az obszidián értékes sziklakristály, amely egyedül Méloszon található meg, és egy kevés még Antiparoszban és Gyaliban is. A kereskedelmi kapcsolatok révén innen terjedt el az egész Égei-térségben és a kontinensen is" -közölte Nikolaosz Laszkarisz, az Égei Egyetem munkatársa.

A régészek már korábban is találtak obszidián tárgyakat a peloponészoszi Franchi barlangban, Mélosz szigetétől nagy távolságra, de ezek korát csupán i.e. 8500 körülre datálták. A tárgyak eredetét most egy új kísérleti eljárással határozták meg: Laszkarisz és társai az obszidián-hidrációs keltezést (OHD: obsidian hydration dating), valamint egy másik új tömegspektrometrikus technikát (SIM-SS: secondary ion mass spectrometry of surface saturation) alkalmaztak, melyek segítségével megállapították, hogy egyes leleteket jóval korábban készíthettek. A kutatás eredményeiből és az obszidián lelőhelyéből következően a korban már hajózniuk kellett a térség lakóinak.

A kutatócsoport tanulmányát a Journal of Archaeological Science szeptemberi számában jelenteti meg.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma